Böbrek transplantasyonunda soğuk iskemide prezervasyon solüsyonuna etil pirüvat eklenmesinin etkisi
Effect of adding ethyl pyruvate to the preservation solution in cold ischemia in renal transplantation
  1. Tez No: 847993
  2. Yazar: İBRAHİM EMİN TUNCER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KILIÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek, Prezervasyon, UW solüsyonu, Etil Pirüvat, Kidney, Preservation, UW solution, Ethyl Pyruvate
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Organ naklinde prezervasyon solüsyonlarının amacı ile dokunun alıcıya aktarılıncaya kadar geçen süre içerisinde canlılığını en iyi şekilde korumaktır. Yapılan çalışmalarla bu solüsyonlara eklenen katkı maddeleri ile etkinliğinin arttırılabildiği gösterilmiştir. Çalışmamızda, nakil öncesi intraperitoneal ve UW solüsyon içerisine Etil pirüvat uygulamasının böbrek prezervasyon hasarı üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamızda,University of Wisconsin (UW) grubu (Grup 1) ile nefrektotomiden 30 dk öncesinde intraperitoneal Etil Pirüvat uygulanan University of Wisconsin + Etil Pirüvat (UW+IP) (Grup 2) grubu ve UW solüsyon içerisine Etil Pirüvat uygulanarak prezervasyon yapılan grup (Grup 3) olmak üzere 3 farklı gruptaki sıçanlara ait böbrek dokularının histopatolojik, immünhistokimyasal, biyokimyasal ve elektron mikroskobik özellikleri karşılaştırıldı. Sıçan doku örneklerine hematoksilen&eosin boyama, TUNEL boyama ve Caspase 3 boyama uygulandı. Çalışmamızın verileri değerlendirildiğinde histopatolojik incelemelerde prezervasyon solüsyonuna etil piruvat eklenmesinin doku hasarını azalttığı görüldü, sonuçlar da istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Elektron mikroskopik incelemede de bunu destekleyici bulgular görüldü. Dokuda çalışılan biyokimyasal değerlerde, intraperitoneal olarak uygulanan ve solüsyon içerisine konulan etil pirüvat ile ilgili bazı parametrelerde anlamlı bulgular elde edilse de koruyuculuğu istatistiksel olarak anlamlı görülmedi.Daha geniş hayvan serilerinde ve farklı dozlarda kullanımda yapılacak olan çalışmalarda koruyucu etkisinin gösterilebileceğini ve Etil Pirüvatın klinik kullanımda yerini alabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The purpose of preservation solutions in organ transplants is to preserve the tissue's viability in the best possible way until it is transferred to the recipient. Studies have shown that the effectiveness can be increased with additives added to these solutions. In our study, it was aimed to investigate the effects of ethyl pyruvate application in intraperitoneal and UW solution before transplantation on kidney preservation damage. The groups in our study; UW group (Gr. 1), University of Wisconsin + Ethyl Pyruvate (UW+EP) (Gr. 2) group administered Ethyl Pyruvate 30 minutes before nephrectomy, and in solution application (Gr. 3) consists of three different groups.We have analyzed histopathological, immunohistochemical, biochemical and electron microscopic kidney tissues. Hematoxylin&eosin staining, TUNEL staining and Caspase 3 staining were applied to rat tissue samples. In our study; The addition of ethyl pyruvate to the preservation solution reduced tissue damage in histopathological examinations. Electron microscopic examination also showed supportive findings. Significant results were found in some parameters but cytoprotective effect could not be statistically proven in biochemical samples studied in tissue.We think that the protective effect can be shown in studies to be carried out in larger animal series and in different doses, and Ethyl Pyruvate can take its place in clinical use.