Perianal fistül modeli oluşturulan sıçanlarda lavanta yağı emdirilmiş seton kullanımının fistül iyileşmesine etkisi
The effect of using lavender oil-impregnated seton on fistula healing in perianal fistula model rats
  1. Tez No: 847992
  2. Yazar: NAHID GAMBAROV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECDET FATİH YAŞAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: perianal fistül, Lavandula angustifolia, seton, anorektal hastalık
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Perianal fistül, epitelize iki yüzey arasındaki anormal bağlantı olarak tanımlanan ve hemoroidal hastalıktan sonra ikinci en yaygın bening anorektal hastalıktır. Fistüller nadiren kendiliğinden iyileşebilse de sıklıkla cerrahi müdahale gerektirir. Kompleks perianal fistüllerin tedavisinde sfinkteri korumak ve fekal inkontinans riskini en aza indirmek için seton yöntemi halen en yaygın kullanılan yöntemdir. Biz de bu çalışmamızda lavanta yağının topikal uygulamasının; artmış TGF-β ekspresyonu ile birlikte kolajen sentezi ile granülasyon dokusu oluşumu, kolajen replasmanı ile doku yeniden şekillenmesi ve yara kontraksiyonu (yara küçülmesi) yoluyla yara iyileşmesine etkisini araştırdık. Çalışmamızda yaklaşık 250- 300 gr ağırlığında, sağlıklı, 3-4 aylık, stokta Wistar albino cinsi, dişi sıçanlar arasından rastgele seçimle her birinde n:10 (deney tekrarı olması durumunda her grup için +2) olmak üzere toplam 3 grupta 30 adet sıçan kullandık. Grup 1 (Normal-kontrol grubu): Fistül oluşturulduktan sonra sıçanlar gözlemlendi. Grup 2 (Seton grubu): Bu grup fistül oluşturulduktan sonra pamuk seton materyali ile takip edildi. Grup 3 (Seton + Lavandula Angustifolia Yağı): Bu grup fistül oluşturduktan sonra, Lavandula angustifolia yağı emdirilmiş setonla takip edildi. 30 gün sonra iki ve üçüncü gruptaki seton materyalleri çıkarıldı, iki hafta sonra yeniden anestezi verilerek ötenazi yapıldı ardından genel histolojik değerlendirme, inflamasyon, VEGF, kolajen ölçümü, TGF-β enzime bağlı immüno-sorbent tahlili yapıldı. Sonuç olarak, lavanta yağının perianal fistül traktında fibrozisi vaskülarizasyonu artırması traktın daha erken olgunlaşmasına ve bir sonraki senasta fistulektomi trakt eksizyonu yapılmasına yardımcı olacağı öngörüldü. Lavanta yağının Perianal fistül, yara yeri iyileştirme çalışmalarının devam etmesi halinde rutin klinikte kullanılması muhtemel bir ajan haline gelecektir.
Özet (Çeviri)
Perianal fistula is defined as an abnormal connection between two epithelialized surfaces and is the second most common benign anorectal disease after hemorrhoidal disease. Although fistulas can rarely heal spontaneously, they often require surgical intervention. The seton method is still the most widely used method in the treatment of complex perianal fistulas to protect the sphincter and minimize the risk of fecal incontinence. In this study, we also suggest that topical application of lavender oil; We investigated its effect on wound healing through granulation tissue formation with collagen synthesis, tissue remodeling with collagen replacement, and wound contraction (wound shrinkage) along with increased TGF-β expression. In our study, we used a total of 30 rats in 3 groups, weighing approximately 250-300 g, healthy, 3-4 months old, Wistar albino breed, female rats in stock, randomly selected as n:10 in each (+2 for each group in case of repeating the experiment). Group 1 (Normal-control group): Rats were observed after the fistula was created. Group 2 (Seton group): This group was followed with cotton seton material after the fistula was created. Group 3 (Seton + Lavandula Angustifolia Oil): After this group created the fistula, They were followed with a seton impregnated with Lavandula angustifolia oil. After 30 days, the seton materials in the second and third groups were removed, two weeks later they were re-anesthetized and euthanized, followed by general histological evaluation, inflammation, VEGF, collagen measurement, TGF-β enzyme-linked immuno-sorbent assay. As a result, it is predicted that lavender oil will increase fibrosis and vascularization in the perianal fistula tract, helping the tract mature earlier and performing fistulectomy tract excision in the next senescence. If studies on perianal fistula and wound healing continue, lavender oil will become an agent that is likely to be used in routine clinics.