Plevral sıvılı hastalarda tuzak akciğer (trapped / entrapped lung) varlığının tespitinde intraplevral basınç ölçümleri ve solunum fonksiyon testleri (Difüzyon testi, body pletismografi dahil) ölçümleri
Intrapleural pressure measurements and respiratory function tests (including diffusion test, body plethysmography) measurements in the detection of the presence of trapped lung (trapped / entrapped lung) in patients with pleural fluid
- Tez No: 847996
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YILDIRIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Plevral sıvı, intraplevral basınç, plevral manometri, elastans, body (vücut) pletismografi, tuzak akciğer, Pleural fluid, intrapleural pressure, pleural manometry, elastance, body plethysmography, non-expandable lung
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Çalışmamız tek taraflı plevral sıvılı hastaların alındığı prospektif bir çalışmadır. Plevral sıvılı hastalarda tuzak akciğer varlığını tespit etmede yol gösterici parametreleri araştırmak için torasentez ile sıvı boşaltılan hastalar değerlendirilmeye dahil edildi. Sıvı boşaltımı işleminin öncesinde ve sonrasında yapılan body (vücut) pletismografileri ile elde edilen değerler ile işlemin başlangıcında ve sıvı boşaltımı (500 ml ve 1000 ml) sonrasında ölçülen intraplevral basınç ölçümleri kaydedildi. Bu değerler başlangıç seviyesinde tuzak akciğeri olanlarda +4,58 cm H2O, olmayanlarda +4,70 cm H2O (p=0,034), 500 ml sıvı boşaltımı sonrası tuzak akciğeri olanlarda -4,12 cm H2O, olmayanlarda +0,60 cm H2O (p=0,003) ve 1000 ml sıvı boşaltımı sonrası tuzak akciğeri olanlarda -7,20 cm H2O, olmayanlarda -3,23 cm H2O idi (p=0,039 ). Plevral aralık elastans hesaplamalarında 500 ml sıvı boşaltımı sonrası tuzak akciğeri olanlarda 17,7179 cm H2O/L, olmayanlarda 8,4500 cm H2O/L (p=0.000) ve 1000 ml sıvı boşaltımı sonrası tuzak akciğeri olanlarda 12,5968 cm H2O/L, olmayanlarda 7,9118 cm H2O/L (p=0,009) idi. Plevral sıvı boşaltıldıktan sonra ölçülen FEV1 değeri tuzak akciğeri olanlarda 0,8895, olmayanlarda 1,1695 (p=0,030), FVC değeri tuzak akciğeri olanlarda 1,0528, olmayanlarda 1,4078 (p=0,022) idi. Tuzak akciğeri olan 37 hastada pH ortalaması 7,31, tuzak akciğeri olmayan 39 hastada pH ortalaması 7,34 idi (p=0.530). Mevcut bulgular ile boşaltıcı torasentez öncesi tuzak akciğer varlığını tespit etmede elastans ölçümlerinin faydalı olduğunu tespit ettik. Ancak havayolu direnci ve vital kapasite ile tuzak akciğer varlığı arasında bir ilişki bulmadık.
Özet (Çeviri)
Our study is a prospective study in which patients with unilateral pleural effusion. To investigate the guiding parameters in detecting the presence of trapped lung in patients with pleural fluid, patients whose fluid was drained by thoracentesis were included in the evaluation. The values obtained by body plethysmography before and after the fluid discharge process and intrapleural pressure measurements measured at the beginning of the procedure and after fluid drained (500 ml and 1000 ml) were recorded. These values were +4.58 cm H2O in those with trapped lung at baseline and +4.70 cm H2O in those without (p=0.034). After 500 ml fluid evacuation, it was -4.12 cm H2O in those with trap lungs, +0.60 cm H2O in those without (p=0.003), and after 1000 ml fluid evacuation, it was -7.20 cm H2O in those with trap lungs and -3.23 cm H2O in those without (p=0.039). In pleural space elastance calculations, after 500 ml fluid drain, 17.7179 cm H2O/L was calculated in those with non-expandable lungs and 8.4500 cm H2O/L in those without (p=0.000). These values were 12.5968 cm H2O/L in those with non-expandable lungs and 7.9118 cm H2O/L in those without (p=0.009) after 1000 ml fluid drain. The FEV1 value measured after the pleural fluid was drained was 0.8895 in those with trapped lungs and 1.1695 in those without (p=0.030). The FVC value was 1.0528 in those with non-expandable lung and 1.4078 in those without (p=0.022). The average pH was 7.31 in 37 patients with non-expandable lung, and the average pH was 7.34 in 39 patients without non-expandable lung (p=0.530). With the current findings, we found that elastance measurements are useful in detecting the presence of a non-expandable lung before therapeutic thoracentesis. However, we did not find a relationship between airway resistance and vital capacity and the presence of a non-expandable lung.