Neonatal dönem üriner sistem infeksiyonlarının yönetiminde idrar nötrofil jelatinaz ilişkili lipokalin düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of urinary neutrophil gelatinase-related lipocalin levels in the management of neonatal urinary system infections
  1. Tez No: 848151
  2. Yazar: MELTEM ÖNDER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NESLİHAN TEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: uNGAL, Üriner sistem enfeksiyonu, Yenidoğan, uNGAL, Urinary tract infection, Newborn Supporting Institution: Scientific Research Projects of Coordination Unit
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
İdrar yolu enfeksiyonu (İYE) yenidoğanda sık görülen enfeksiyonlardandır. Yenidoğanda uygun tedavi yapılmayan İYE akut mortalite ve morbiditenin yanısıra uzun dönemde kronik böbrek hastalığına yol açabilmektedir. İYE'nin hızlı tanısına yönelik yeni belirteçler, tedavinin erken başlatılmasına yardımcı olacaktır. İYE'nin erken bir belirteci olarak genitoüriner epitel hasarında spesifik olarak yükselen idrar nötrofil jelatinaz ilişkili lipokalinin (uNGAL) kullanımını araştırdık. Bu çalışma, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nda, 1 Mart 2022-1 Mart 2023 tarihleri arasında İYE olabileceği düşünülen 80 yenidoğan bebekte tek merkezli prospektif kohort çalışma olarak gerçekleştirildi. İdrar kültürü alındığı anda postmenstrüel 37 haftanın altında kalanlar, postmenstrüel 44 haftanın üzerinde kalanlar ve asfiksi öyküsü olan yenidoğan bebekler çalışma dışı bırakıldı. 80 hastanın 50'sinde İYE tanımlanarak hasta grubunu, idrar bulguları normal olan 30 hasta kontrol grubunu oluşturdu ve gruplar arası uNGAL düzeyi karşılaştırıldı. İYE saptanan grupta (839,14 ng/ml), İYE saptanmayan gruba (718,14 ng/ml) göre istatistiksel olarak daha yüksek uNGAL düzeyi saptandı (p=0,001). ROC analizi sonuçlarına göre İYE tanısı koymak için uNGAL kesme değeri 973,43 ng/ml (güven aralığı %95 ve AUC 0,741) olarak belirlendi. İYE tanısı koydurucu uNGAL kesme değerinin üzerinde kalan ve tam idrar tetkikinde lökosit esteraz pozitifliği olan 5 hastanın tamamı İYE tanımlanan grupta idi. İYE tanımlanmayan 30 hastanın 27'sinin uNGAL düzeyi İYE tanısı koydurucu uNGAL kesme değerinin altında idi. İYE'li olgularda ortalama uNGAL düzeyi yüksek saptanmış olsa da yenidoğan döneminde etkileyebilecek morbiditelerin çokluğu nedeniyle tek başına uNGAL düzeyinin İYE'nin tanısında altın standart olan idrar kültürünün yerini alamayacağı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Urinary tract infection (UTI) is a common infection in newborns. UTI without appropriate treatment in the newborn can lead to acute mortality and morbidity as well as chronic kidney disease in the long term. New markers for rapid diagnosis of UTI will help initiate treatment early. We investigated the use of urinary neutrophil gelatinase-associated lipocalin (uNGAL), which is specifically elevated in genitourinary epithelial damage, as an early marker of UTI. This study was conducted as a single-center prospective cohort study in Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Department of Pediatrics, between March 1, 2022 and March 1, 2023, on 80 newborn babies who were thought to have UTI. Newborn who were below 37 weeks postmenstrual, over 44 weeks postmenstrual, and with a history of asphyxia at the time of urine culture were excluded from the study. UTI was identified in 50 of 80 patients and formed the patient group, 30 patients with normal urinary findings formed the control group and uNGAL levels were compared between the groups. A statistically higher uNGAL level was detected in the group with UTI (839.14 ng/ml) than in the group without UTI (718.14 ng/ml) (p=0.001). According to the ROC analysis results, the uNGAL cut-off value to diagnose UTI was determined as 973.43 ng/ml. All 5 patients who were above the uNGAL cut-off value for diagnosing UTI and had leukocyte esterase positivity in the complete urinalysis were in the group defined as UTI. The uNGAL level of 27 of 30 patients in whom UTI was not identified was below the uNGAL cut-off value diagnosing UTI. Although the uNGAL level was found to be high in cases with UTI, it was concluded that uNGAL level alone cannot replace urine culture, which is the gold standard in the diagnosis of UTI, due to the multitude of morbidities that may affect the neonatal period.