Gebelikte geçirilen üriner sistem enfeksiyonlarının erken dönem yenidoğan sağlığına etkisi
Effects of urinary system infections during pregnancy on early newborn health
- Tez No: 989357
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜHAL ÇAMUR DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Emzirme, Breast feeding
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, gebelik döneminde geçirilen üriner sistem enfeksiyonlarının (ÜSE), erken dönem yenidoğan sağlığı üzerindeki etkilerini değerlendirmek amacıyla retrospektif kohort tasarımında yürütülmüştür. Çalışma, Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Ocak 2024 - Şubat 2025 tarihleri arasında doğum yapan 120 gebe ve onların bebeklerini kapsamaktadır. Veriler, doğum sonrası annelerle yapılan yüz yüze anket, gebelik sürecine ait geriye dönük tıbbi kayıtların incelenmesi ve yenidoğanlara ait klinik değerlendirme bulgularının analizi yoluyla elde edilmiştir. Katılımcılar, gebelik sürecinde ÜSE tanısı alıp almamalarına göre ÜSE (+) ve ÜSE (–) olmak üzere iki gruba ayrılmış; bu gruplara ait yenidoğan sağlık verileri karşılaştırılmıştır. Araştırma bulgularına göre, gebelerin %48,78'inde gebelikte ÜSE tanısı saptanmıştır. ÜSE öyküsü olan gebelerin bebeklerinde; sarılık, solunum problemleri, emme güçlüğü ve patolojik kilo kaybı gibi klinik durumların istatistiksel olarak daha sık görüldüğü belirlenmiştir. Ayrıca, Bristol Emzirme Değerlendirme Aracı puanları ile umbilikal arter kan gazı PO₂ değerlerinde gruplar arasında anlamlı farklılıklar saptanmıştır (p<0,05). Çalışmada etik ilkeler doğrultusunda invaziv işlemler sınırlandırılmış olup, çalışmanın tek merkezli yürütülmesi elde edilen bulguların genellenebilirliğini sınırlayan bir unsur olarak değerlendirilmektedir. Sonuç olarak, gebelikte geçirilen ÜSE'nin yalnızca maternal sağlık değil, aynı zamanda erken dönem yenidoğan morbiditeleri açısından da önemli bir risk faktörü olabileceği gösterilmiştir. Bu nedenle, gebelik sürecinde ÜSE'lerin erken tanısı, etkin tedavisi ve düzenli izlemi, hem anne hem de yenidoğan sağlığı açısından kritik öneme sahiptir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted using a retrospective cohort design to evaluate the effects of urinary tract infections (UTIs) during pregnancy on early neonatal health. The research was carried out at Kastamonu Training and Research Hospital between January 2024 and February 2025, involving 120 pregnant women who gave birth at the institution and their newborns. Data were obtained through face-to-face interviews with the mothers after delivery, retrospective examination of medical records from the pregnancy period, and analysis of clinical evaluation findings related to the newborns. Participants were divided into two groups based on whether they had received a UTI diagnosis during pregnancy: UTI (+) and UTI (–). Neonatal health outcomes of these two groups were then compared. According to the findings, 48.78% of the pregnant women were diagnosed with a UTI during pregnancy. Clinical conditions such as jaundice, respiratory problems, feeding difficulties, and pathological weight loss were found to be significantly more frequent among the newborns of mothers with a history of UTI. Furthermore, significant differences were observed between the groups in terms of Bristol Breastfeeding Assessment Tool scores and umbilical artery blood gas PO₂ values (p<0.05). Invasive procedures were limited in accordance with ethical principles. However, the single-center design of the study is considered a limitation regarding the generalizability of the findings. In conclusion, UTIs during pregnancy appear to be an important risk factor not only for maternal health but also for early neonatal morbidity. Therefore, early diagnosis, effective treatment, and regular monitoring of UTIs during pregnancy are of critical importance for the health of both the mother and the newborn.