İzole aort koarktasyonu ve aort koarktasyonuna VSD eşlik eden 1 yaş altı hastalarda ilk tedavi olarak balon anjioplasti ve cerrahi tedavinin retrospektif olarak karşılaştırılması
A retrospective comparison of balloon angioplasty and surgical treatment as initial treatment in patients under 1 year of age with isolated coarctation of the aorta and VSD accompanying coarctation of the aorta
  1. Tez No: 848157
  2. Yazar: FATMA AKYIL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERMAN PEKTOK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Aort koarktasyonu, balon anjiyoplasti, cerrahi, aorta coarctation, balloon angioplasty, surgery
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışmada bir yaş altı hastalarda nativ aort koarktasyonuna uygulanan balon anjiyoplasti (BAP) ve cerrahi tedavinin sonuçlarının karşılaştırılmasını amaçladık. Çalışmamız 2007- 2023 tarihleri arasında Bursa Uludağ Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı'nda tedavi edilen, ilk tedavisi 1 yaş altında yapılan, izole veya kompleks kardiyak patolojilerin eşlik etmediği aort koarktasyonuna BAP ve cerrahi tedavi uygulanan 73 hastada geriye dönük gözlemsel olarak yapıldı. Hasta ve işlem bazlı olarak yaş, cinsiyet, eşlik eden kardiyak anomaliler, başarı oranları, komplikasyonlar karşılaştırıldı. Hasta bazlı değerlendirmede; ilk işlem BAP yapılanlar Grup 1, ilk işlem cerrahi yapılanlar Grup 2 olarak gruplandırıldı. İşlem bazlı değerlendirmede; 113 işlem BAP ve Cerrahi olarak gruplandırıldı. 59 BAP işlemi Nativ koarktasyona BAP ve Rekoarktasyona BAP olarak gruplandırıldı. Tüm istatistiksel analizlerde IBM SPSS 25.0 programı kullanıldı. İstatistiksel analizler sonucunda; gruplar arasında cinsiyet, yaş, eşlik eden kardiyak anomaliler açısından fark yoktu. Grup 2'nin takip süresi anlamlı olarak daha uzundu. Grup 2'nin işlem sonrası aort gradyenti ortalaması anlamlı olarak daha yüksekti (p< 0.05). BAP grubunda %54,2, cerrahi grubunda %14,8 tekrar işlem ihtiyacı oldu (p< 0.05). Gruplar arasında erken başarı açısından fark yoktu. İzlemde 1 hastada alt ekstremite iskemisi, 5 hastada hipertansiyon görüldü, hiçbir hastada aort anevrizmasına ve plejiye rastlanmadı. Gruplar arasında komplikasyonlar açısından fark saptanmadı. Çalışmamızda BAP' ın nativ koarktasyon ve rekoarktasyona müdahalede etkili ve erken dönem başarısı yüksek; cerrahi müdahalenin ise daha kesin ve daha uzun süre etkili bir tedavi yöntemi olduğu görüldü. Tüm veriler göz önüne alındığında özellikle 1 yaş altı hastalarda cerrahi tedavinin ilk tedavi yöntemi olarak düşünülmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
We aimed to compare the results of balloon angioplasty (BAP) and surgical treatment applied to native aortic coarctation in patients under one year of age. Our retrospective observational study includes 73 patients treated between 2007 and 2023 at Bursa Uludağ University Faculty of Medicine Department of Cardiovascular Surgery and Department of Pediatric Cardiology, and initial treatment under one year of age for aortic coarctation isolated or without accompanying complex cardiac pathologies. The patients whose treatments were initiated under one year of age were included in the study. Patient and procedure-based comparisons were made regarding age, gender, accompanying cardiac anomalies, success rates, and complications. In patient-based evaluation, the patients initially undergoing BAP were grouped as Group 1, while those initially undergoing surgery were grouped as Group 2. In procedure-based evaluation, 113 procedures were categorized as BAP and surgery. 59 BAP procedures were classified as BAP for native coarctation and BAP for re-coarctation. IBM SPSS 25.0 was used for all statistical analyses. Statistical analyses revealed no differences between groups regarding gender, age, or accompanying cardiac anomalies. The follow-up duration for Group 2 was significantly longer. Thepost-procedure aortic gradient mean was significantly higher in Group 2 (p< 0.05). There was a 54,2% reintervention rate in the BAP group while 14,8% in the surgery group (p< 0.05). There were no differences in early success rates between the groups. During follow-up, lower extremity ischemia occurred in one patient; hypertension occurred in five patients. No aortic aneurysms or paralysis were observed. There were no significant differences in complications between the groups. Our study revealed that BAP is an effective intervention with high early success rates in the treatments of both native coarctation and re-coarctation, while surgical intervention is a more precise and longer-lasting treatment method. Considering all data, especially in patients under one year of age, surgical treatment is recommended as the primary method of initial therapy.