Lateral ayak bileği spraini olan elit basketbolcularda farklı talokrural eklem mobilizasyon tekniklerinin sıçrama performansı ve kinezyofobi üzerine etkisi
The effect of different talocrural joint mobilization techniques on jump performance and kinesiophobia in elite basketball players with lateral ankle sprain
  1. Tez No: 848159
  2. Yazar: ARİF OZAN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PELİN PİŞİRİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Sprain, Hareket Korkusu, Mobilizasyon, Sprain, Mobilization, Kinesiophobia
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kayropraktik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Çalışmamızın amacı; 18-35 yaş arası elit basketbolcularda, tek seans uygulanan Mulligan ve Maitland talokrural eklem mobilizasyon yöntemlerinin; dorsifleksiyon eklem hareket açıklığı (DFEHA), sıçrama performansı ve kinezyofobiye olan etkisini araştırmaktır. Çalışmaya Cumberland İnstabilite Anketine göre skoru 24 altında, DFEHA iki ekstremite arasında en az 2,5 cm fark olan ve 60 elit erkek basketbolcu dahil edildi. Uygulama öncesi tüm katılımcıların, ağırlık aktarılarak öne hamle testi ve sıçrama sonrası tek bacak düşme testi uygulandı ve Tampa Kinezyofobi Ölçeği (TKÖ) ve Korkudan Kaçınma Anketi (KKA) dolduruldu. Katılımcılar rastgele seçmiş oldukları zarfa göre Mulligan ve Maitland mobilizasyon gruplarına ayrıldı. Girişimlerden sonra değerlendirmeler tekrarlandı. Katılımcıların yaş ortalaması 21,39±4,37 yıldı. Mulligan ve Maitland grup içi değerlendirmesinde; DFEHA, sıçrama performansı ve KKA skorlarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur (p=0,001; p0,05). Her iki grubun da grup içi değerlendirmesinde TKA sonuçları istatistiksel olarak anlamlı bulunmamasına rağmen, gruplar arası değerlendirmede istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Bu farkın, grupların başlangıç değerlerinin homojen dağılmamasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Sonuç olarak, LAS sonrasında aktif veya pasif talokrural eklem mobilizasyon tekniklerinin her ikisinin de DFEHA ve performansı geri kazanmada, hareket korkusunu azaltmada etkili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Our study aims to investigate the effects of single-session Mulligan and Maitland talocrural joint mobilization methods on dorsiflexion joint range of motion (DFROM), jumping performance, and kinesiophobia in elite basketball players between the ages of 18-35. 60 elite male basketball players with a score below 24 according to the Cumberland instability questionnaire and a DFROM difference of at least 2.5 cm between the two extremities were included in the study. The weight-bearing lunge test, single-leg drop test, Tampa Kinesiophobia Scale (TKS) and Fear Avoidance Beliefs Questionnaire (FABQ) were performed before the application. Participants were randomly divided into Mulligan and Maitland mobilization groups according to their chosen envelope. Evaluations were repeated after the interventions. The average age of the participants was 21.39±4.37 years. In the intragroup evaluation of Mulligan and Maitland, a statistically significant difference was found in DFROM, jumping performance and FABQ scores (p=0.001; p0.05 for all). Although the TKA results were not found to be statistically significant in the intragroup evaluation of both groups, a statistically significant difference was found in the intergroup evaluation. It is thought that this difference is because the initial values of the groups are not distributed homogeneously. As a result, it has been determined that both active and passive talocrural joint mobilization techniques after LAS are effective for restoring DFROM and performance and reducing fear of movement.