Geleneksel yığma yapıların depreme karşı güçlendirilmesi
Earthquake strengthening of traditional masonry buildings
- Tez No: 848180
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN NUHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yığma tuğla yapılar, deprem dayanımı, FRP ile güçlendirme
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu tez çalışmasında, olası şiddetli depremlere karşı yeterli dayanıma sahip olmayan mevcut geleneksel yapıların pratik olarak güçlendirilmesi konusu ele alınmıştır. Bu kapsamda öncelikle Ege Bölgesinde yaygın olarak bulunan geleneksel yapılar incelenmiş ve sahip oldukları taşıyıcı sistemler açısından sınıflandırılmışlardır. Geleneksel yapıların güçlendirilmesinde yaygın olarak kullanılan yöntemler açıklanmış ve uygulamadaki bir kısım örnekleri sunulmuştur. Akabinde kullanım halinde olan mevcut iki adet geleneksel yığma tuğla yapının depreme karşı güçlendirilmesine dair deneysel ve teorik çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Deneysel çalışmalarda mevcut yapıyı elverişsiz yüklere karşı ayakta tutacak olan düşey taşıyıcı yığma tuğla duvarların dayanım özellikleri laboratuvar ortamında yapılan deneylerle elde edilmiştir. Aynı zamanda iki farklı yaklaşımla güçlendirilen tuğla duvarların da benzer yükler altındaki yapısal davranışları belirlenmiştir. Tuğla duvarların güçlendirilmesinde düşey/yatay derz içlerine FRP ip (lif) gömülmesi ve duvar yüzeylerinin FRP hasırlarla sarılarak harç ile sıvanması yöntemleri uygulanmıştır. Böylece önerilen güçlendirme yaklaşımları sayesinde düşey taşıyıcı duvarların yük taşıma kapasitelerindeki artışlar ortaya konulmuştur. Teorik çalışmalarda kullanım halinde olan yığma tuğla duvarlara sahip mevcut iki adet geleneksel yapının statik ve dinamik analizleri bilgisayar ortamında gerçekleştirilmiştir. Böylece depreme dayanıklı olmadığı anlaşılan yapıların taşıyıcı duvarları FRP hasır yöntemiyle güçlendirilerek depreme dayanıklı hale getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the issue of practical strengthening of existing traditional structures that do not have sufficient resistance against possible severe earthquakes is studied. In this scope, primarily, traditional structures commonly found in the Aegean Region were examined and classified in terms of their load-bearing systems. The methods commonly used in strengthening traditional structures are explained and some examples in practice are presented. Subsequently, experimental and theoretical studies were carried out on the strengthening of two existing traditional masonry brick structures against earthquakes. In experimental studies, the strength properties of vertical load-bearing masonry brick walls, which will sustain the existing structure against unfavorable loads, were obtained through experiments carried out in the laboratory environment. At the same time, the structural behavior of brick walls strengthened with two different approaches under similar loads were determined. Methods of embedding Fiber Reinforced Polymers (FRP) rope in vertical/horizontal joints and wrapping the wall surfaces with FRP mats and plastering with mortar were used to strengthen brick walls. Accordingly, due to the proposed strengthening approaches, increases in the load-carrying capacities of vertical load-bearing walls have been demonstrated. Static and dynamic analyzes of two existing traditional buildings with masonry brick walls, which are in use in theoretical studies, were carried out in a computer environment. Therefore, the load-bearing walls of the structures that were found to be not earthquake resistant were strengthened with the FRP mesh method and became earthquake resistant. Keyword: Masonry brick structures, earthquake resistance, reinforcement with FRP