Başkurtçada geçmiş zaman kategorisi
Past tense in Bashkir
- Tez No: 848181
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM AHMET AYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Başkurtça, Geçmiş Zaman Kategorisi, Görünüş, Türkiye Türkçesi, Bashkir, Past Tense Category, Aspect, Türkiye Turkish
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmanın konusu Başkurtçada bulunan basit ve birleşik yapılı geçmiş zaman işaretleyicilerinin (-NĔ, -GAn, -A/-y inĕ) zaman ve görünüş işlevleridir. Başkurtçada geçmiş zaman işaretleyicilerinin hem görünüş ve hem de zaman işlevleri bulunduğundan yalnızca zamansal işlevlerinin değil, görünüş işlevlerinin de incelenmesi önem taşır. Çalışmamızda Başkurtçada geçmiş zaman işaretleyicilerinin temel cümlelerdeki zaman ve görünüş işlevleri ortaya konulmuş ve bu kategori temelinde Başkurtça ile Türkiye Türkçesiyle arasındaki biçimsel ve işlevsel farklılıkların betimlenmesi amaçlanmıştır. Bu karşılaştırmada Lars Johanson'un görünüş-zaman (Aspektotempus) modeli esas alınmıştır. Tez çalışmasının ilk bölümünde konu ve kapsam, amaç, yöntem ve sınırlılıklar ele alınmıştır. İkinci bölümde Başkurtlar ve Başkurtça üzerine genel bilgilere, üçüncü bölümde ise görünüş ve zaman kavramlarına ilişkin teorik bilgiler ele alınırken dördüncü bölümde Başkurtçada geçmiş zaman işaretleyicileri biçimsel ve işlevsel açıdan örneklerle ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is the time and appearance functions of the simple and unified past tense markers found in Bashkir (-NĔ, -GAn, -A/-y inĕ). Since the past tense markers in Bashkir have both appearance and time functions, it is important to determine not only their temporal functions, but also their appearance functions. Turkish in our study, the functions of Decrement and appearance of past tense markers in Bashkir in basic sentences were revealed and it was aimed to describe the typological and functional differences between Bashkir and Turkish Turkish on the basis of this category. In this comparison, Lars Johanson's appearance-time (aspectotempus) model is based. In the first part of the thesis, the subject and scope, purpose, methods and limitations are discussed. In the second part, general information about Bashkirs and Bashkir is discussed, in the third part, theoretical information about the concepts of appearance and time is discussed, while in the fourth part, past tense markers in Bashkir are discussed with examples from a formal and functional point of view.