Kullanıcı deneyiminin yeşil yazılım mühendisliği üzerine etkisi
Impact of user experience on green software engineering
  1. Tez No: 848211
  2. Yazar: ASLIHAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL GÖKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: yeşil yazı, green software, human computer ınteraction, usability, code carbon emission, code energy consumption
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yazılım Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yazılım Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu çalışmada, yazılım uygulamalarının geliştirilme yaşam döngüsüne kullanılabilirlik testlerinin uygulanmasının, karbon salınımı ve enerji tüketimi bileşenleri aracılığıyla yeşil yazılım açısından incelenmesi amaçlanmaktadır. Böylece, insan bilgisayar etkileşimi ve yeşil yazılım alanları için ortak bir çalışma alanı oluşturacaktır. Yöntem: Bu çalışmada, kullanıcıların hastane randevusu oluşturabilecekleri bir uygulama geliştirilmiştir. Uygulamanın ilk versiyonunun geliştirilme aşamalarında herhangi bir kullanılabilirlik testi yapılmamıştır. Uygulamanın kullanılabilirlik testi ile görüşleri dahil edilmemiş versiyonu son kullanıcılara sunularak uygulama üzerinde kendilerine verilen görevleri yerine getirmeleri istenmiştir. Kullanıcıların uygulamayı kullanımları esnasında yapılan karbon salınımı ve enerji tüketimi değerleri ölçülmüştür. Sonrasında kullanıcılar ile uygulama hakkında bir görüşme yapılarak kullanılabilirlik testi yapılmıştır ve geri dönütler elde edilmiştir. İkinci versiyon için kullanıcılardan elde edilen geri dönütler hastane randevu uygulamasına dahil edilmiştir. Böylece uygulamanın kullanıcı deneyimi dahil edilmiş hali olan ikinci versiyonu oluşturulmuştur. İkinci versiyonda son kullanıcılara sunularak, burada görevleri yerine getirmeleri istenmiştir. Bu esnada yine karbon salınımı ve enerji tüketimi değerleri ölçülmüştür. İlk aşamada 12 kişi ile kullanıcı testleri gerçekleştirilmiştir. İkinci aşamada ise ilk 6 kişi ilk aşamada test yapılan, diğer 6 kişi ise daha önce uygulamayı kullanmayan kişilerden seçilmiştir. Her iki versiyon içinde değerler kıyaslanmıştır. Bulgular: Çalışmanın, ikinci aşamasında elde edilen uygulamanın kullanım süresi, karbon salınımı ve enerji tüketimi değerleri, ilk aşamasında elde edilen uygulamanın kullanım süresi, karbon salınımı ve enerji tüketimi değerlerinden daha düşük olduğu gözlemlenmiştir. Her iki versiyonu kullanan kullanıcıların, ilk verisyondaki kullanım süresi, karbon salınımı ve enerji tüketimi değerlerine kıyasla ikinci versiyondaki kullanım süresi, karbon salınımı ve enerji tüketimi değerlerinin düştüğü gözlemlenmiştir. Uygulamanın ilk versiyonunu ilk kez kullanan kullanıcıların ölçüm sonuçları ile ikinci aşamada uygulamanın ikinci versiyonunu ilk kez kullanan kullanıcıların ölçüm sonuçları karşılaştırılmıştır. İkinci versiyonu ilk kez kullanan kullanıcıların ortalama kullanım süresi, karbon salınımı ve enerji tüketimi değerleri, ilk versiyonu ilk kez kullanan kullanıcıların ortalama değerlerinden daha düşük olduğu gözlemlenmiştir. Sonuç: Çalışma, yazılım uygulamalarının geliştirilme aşamalarına kullanılabilirlik testleri aracılığıyla kullanıcıların görüş ve önerilerinin dahil edilmesinin, uygulamaların kullanım sürelerini ve buna bağlı olarak kullanım esnasında yapılan karbon salınımı ile enerji tüketimi değerlerinin düşmesine katkı sağlayabileceği sonucuna varmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to examine the application of usability tests to the development life cycle of software applications in terms of green software through carbon emission and energy consumption components. Thus, it will create a common workspace for human-computer interaction and green software fields. Method: In this study, an application was developed where users can create hospital appointments. No usability tests were conducted during the development stages of the first version of the application. The usability test version of the application, which did not include their opinions, was presented to end users and they were asked to perform the tasks assigned to them on the application. Carbon emission and energy consumption values of users while using the application were measured. Afterwards, a usability test was conducted by interviewing the users about the application and feedback was obtained. For the second version, the feedback obtained from users was included in the hospital appointment application. Thus, the second version of the application with user experience included was created. In the second version, it was presented to end users and they were asked to perform tasks there. Meanwhile, carbon emission and energy consumption values were measured again. In the first stage, user tests were carried out with 12 people. In the second stage, the first 6 people were selected from those who were tested in the first stage, and the other 6 people were selected from those who had not used the application before. Values are compared in both versions. Findings: It was observed that the usage time, carbon emission and energy consumption values of the application obtained in the second stage of the study were lower than the usage time, carbon emission and energy consumption values of the application obtained in the first stage. It has been observed that users using both versions have decreased the usage time, carbon emission and energy consumption values in the second version compared to the usage time, carbon emission and energy consumption values in the first version. The measurement results of the users who used the first version of the application for the first time were compared with the measurement results of the users who used the second version of the application for the first time in the second stage. It has been observed that the average usage time, carbon emission and energy consumption values of users who use the second version for the first time are lower than the average values of users who use the first version for the first time. Results: The study concluded that including users' opinions and suggestions through usability tests in the development stages of software applications can contribute to reducing the usage period of the applications and, accordingly, the carbon emissions and energy consumption values during use.