Üreterorenoskopi sonrası üreter darlığı gelişim riskini öngörmede nötrofil/lenfosit oranı (NLR)'nın etkisi
The effect of neutrophil/lymphocyte ratio (NLR) in predicting the risk of development of ureteral stricture after ureterorenoscopy
  1. Tez No: 848214
  2. Yazar: REHA ORDULU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KEMAL ATİLLA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: üreter darlığı, zor üreter, nötrofil/lenfosit oranı, ureteral stricture, difficult ureter, neutrophil/lymphocyte ratio
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Samsun Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Endoskopik üst üriner sistem cerrahisi öyküsü olan hastalarda üreteral enflamasyon ve fibrozise bağlı üreter darlığı ve zor üreter gelişim riskini öngörmede Nötrofil/Lenfosit oranı (NLR) ve Platelet/Lenfosit oranı (PLR)'nın prediktif bir değer olarak kullanılabilirliğini tespit etmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Nisan 2022 ile Nisan 2023 tarihleri arası, özgeçmişinde endoskopik üst üriner sistem cerrahisi ve üreteral enstrümantasyon öyküsü olan toplamda 130 hasta alınmıştır. Çalışma grubu, endoskopik üst üriner sistem cerrahisi sonrası üreter darlığı veya zor üreter gelişen (Grup 1) ve gelişmeyen (Grup 2) hastalar şeklinde 65'er hasta olarak iki gruba ayrılmıştır. Cerrahi işlemler deneyimli ürologlar tarafından gerçekleştirilmiş olup üreter darlığı ve zor üreter tespiti endoskop ile direk vizüalizasyon şeklinde veya peroperatif RGP uygulaması ile tanımlanmıştır. Her iki gruptaki hastaların preoperatif alınan özgeçmiş öyküleri ve rutin kan tetkikleri değerlendirilip geçmiş endoskopik üst üriner sistem cerrahi öyküsüne ait özellikler ile NLR ve PLR değerleri karşılaştırması yapılmıştır. Bulgular: Grup 1'deki hastalarda hidronefroz oranı %67,7 iken grup 2'deki hastalarda %50,8 idi. Hidronefroz varlığının gruplar arası karşılaştırmasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p: 0,050). Grup 1'deki hastalarda taş düşürme öyküsü oranı % 52,3 iken grup 2'deki hastalarda bu oran %20 idi. Taş düşürme öyküsü varlığının gruplar arası karşılaştırmasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p< 0,001). Grup 1'deki hastaların NLR değeri 2,62 iken grup 2'deki hastaların NLR değeri 2,29 saptanmıştır. NLR'nin gruplar arası karşılaştırmasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamamıştır (p: 0,139). Grup 1'deki hastaların PLR değeri 136,57 iken grup 2'deki hastaların PLR değeri 118,66 saptanmıştır. PLR'nin gruplar arası karşılaştırmasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamamıştır (p: 0,076). Sonuç: Literatürde inflamasyon ve fibrozis ile ilişkili olduğu kabul edilen NLR ve PLR, üreter darlığı ve zor üreter olan grupta daha yüksek tespit edilmesine rağmen gruplar arasında istatiksel anlamlı fark saptayamadık. Bu ilişkinin ortaya koyulabilmesi için daha fazla hasta sayısını içeren çalışmalara ihtiyaç mevcuttur.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to determine the usefulness of Neutrophil/Lymphocyte ratio (NLR) and Platelet/Lymphocyte ratio (PLR) in predicting the risk of ureteral stenosis and difficult ureter development due to ureteral inflammation and fibrosis in patients with a history of endoscopic upper urinary system surgery. Materials and Methods: Between April 2022 and April 2023, a total of 130 patients with a history of endoscopic upper urinary tract surgery and ureteral instrumentation participated in the study. The study group was divided into two groups consisting 65 patients in each who developed ureteral stricture or difficult ureter after endoscopic upper urinary system surgery (Group 1) and who did not develop (Group 2). Surgeries were performed by experienced urologists, and ureteral stenosis and difficult ureter fixation were defined under endoscopic direct visualization or RGP application peroperatively. Preoperative history and routine blood analyses of both groups were evaluated, and the characteristics of prior endoscopic surgery were compared with NLR and PLR. Results: While the rate of hydronephrosis was 67,7% in patients in group 1, it was 50,8% in patients in group 2. A statistically significant difference was found comparing of the presence of hydronephrosis between the groups (p: 0.050). While the rate of stone removal history was 52,3% in patients in group 1, this was 20% in patients in group 2. A statistically significant difference was found regarding of the presence of a history of stone removal between the groups (p< 0.001). While the NLR value of the patients in group 1 was 2,62 , the NLR value of the patients in group 2 was 2,29. No statistically significant difference was found in comparison of NLR between groups (p: 0.139). While the PLR value of patients in group 1 was 136,57 , the PLR value of patients in group 2 was 118,66. No statistically significant difference was noted in comparison of PLR between groups (p: 0.076). Conclusion: Although NLR and PLR, which are considered to be associated with inflammation and fibrosis, were higher in the group with ureteral stenosis and difficult ureter, we were unable to detect a statistically significant difference between the groups. In order to reveal this relationship, further studies with larger numbers of patients are needed.