İnflamatuvar bağırsak hastalığı olan çocukların klinik, laboratuvar bulgularının değerlendirilmesi ve histopatolojik bulgularının incelenmesi
Evaluation of clinical, laboratory findings, and histopathologicalfeatures in pediatric inflammatory bowel disease
- Tez No: 848245
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEREN BARIŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: İnflamatuvar bağırsak hastalıkları, Ülseratif kolit, Crohn hastalığı, CD30, Inflammatory Bowel Diseases, Ulcerative Colitis, Crohn's Disease, CD30
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gastroenterolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
İnflamatuvar bağırsak hastalıkları (İBH), gastrointestinal sistemin multifaktöriyel kronik idiyopatik inflamasyonu ile tanımlanan bir grup hastalıktır. Crohn hastalığı (CH), ülseratif kolit (ÜK) ve sınıflandırılamayan kolit (SK) olarak üçe ayrılmaktadır. Pediatrik İBH tanısı almış hastaların klinik, laboratuvar ve endokolonoskopik verilerini değerlendirmeyi amaçladık. Tanı anındaki histopatolojik örneklerde CD30+ boyanan T yardımcı lenfositlerinin ÜK, CH ve SK ayırımındaki rolünü inceledik. Güçlü inflamasyon gösteren bölgeler CD30 boyaması için seçilmiştir. Ayrıca, 33 İBH hastasının rektum biyopsi örnekleri de CD30 boyaması için değerlendirilmiştir. Çalışma, tanı anında terminal ileum biyopsisi yapılan 110 İBH hastasından 88'ini içermiştir. Bu hastalardan 50'sine (%56,8) ÜK, 30'una (%34,1) CH ve 8'ine (%9,1) SK tanısı konulmuştur. İBH grupları arasında cinsiyet veya büyüme geriliği açısından anlamlı farklar bulunmamıştır. Histopatolojik örneklerde CD30 ile pozitif boyanan lenfositlerin ortalama sayıları mide için 3,9 (0-20), terminal ileum için 4,78 (0-28) ve kolon için 11,43 (0-80) olarak saptanmıştır. CH hastalarının terminal ileumda CD30(+) lenfosit sayıları, ÜK hastalarına kıyasla anlamlı derecede yüksektir (7,53'e karşı 3,14, p=0,007). Elli altı hasta ileal inflamasyona sahipti ve ileiti olan ve olmayan hastalar arasında CD30 sayıları farklılık göstermemiştir. İBH grupları arasında mide ve kolon örneklerinde CD30 sayıları anlamlı farklılık göstermemiştir. Rektumda CD30(+) lenfosit sayıları, CH olan hastalarda, ÜK olanlara kıyasla anlamlı derecede düşüktür (8,1'e karşı 14,4, p=0,047). İleum ve rektumda CD30(+) hücreler, CH ve ÜK arasında ayrım yapmada kullanışlı olabilir. CD30 sayıları, ileal inflamasyon etkilemeyerek, ÜK'yi ileal inflamasyonu olan CH'den ayırmada kullanışlı olabilir.
Özet (Çeviri)
Inflammatory Bowel Diseases (IBD) constitute a group of disorders characterized by multifactorial chronic idiopathic inflammation of the gastrointestinal system, categorized into Crohn's disease (CD), ulcerative colitis (UC), and unclassified colitis (UC). This study aimed to assess the clinical, laboratory, and endocolonoscopic data of pediatric patients diagnosed with IBD. Furthermore, we investigated the role of CD30+ stained T helper lymphocytes in distinguishing between UC, CD, and UC in histopathological samples at the time of diagnosis. Regions displaying intense inflammation were selected for CD30 staining, and rectal biopsy samples from 33 IBD patients were also evaluated for CD30 staining.The study included 88 out of 110 IBD patients who underwent terminal ileum biopsies at the time of diagnosis. Among these patients, 50 (56.8%) were diagnosed with UC, 30 (34.1%) with CD, and 8 (9.1%) with UC. No significant gender or growth retardation differences were found between IBD groups. Mean CD30+ lymphocyte counts in histopathological samples were 3.9 (0-20) in the stomach, 4.78 (0-28) in the terminal ileum, and 11.43 (0-80) in the colon. CD patients had significantly higher CD30+ lymphocyte counts in the terminal ileum compared to UC patients (7.53 vs. 3.14, p=0.007). Among 56 patients with ileal inflammation, CD30 counts did not differ between those with and without ileitis. CD30 counts in stomach and colon samples were not significantly different between IBD groups. CD30+ lymphocyte counts in the rectum were significantly lower in patients with CD compared to those with UC (8.1 vs. 14.4, p=0.047). CD30+ cells in the ileum and rectum may be useful in distinguishing between CD and UC. CD30 counts, unaffected by ileal inflammation, may also be useful in distinguishing UC with ileal inflammation from CD.