Timurlular devrinde Semerkant (1370-1506)
Timurid era in Samarkand (1370-1506)
  1. Tez No: 848285
  2. Yazar: NESLİHAN AKSOYCUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE ORUÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Semerkant, Timur, Timurlular, Uluğ Bey, Mimari, Semerkand, Timur, Timurids, Ulugh Beg, Architecture
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 397
Özet
Semerkant şehri, tarihsel süreç boyunca birçok devlet için hem siyasi hem de ticarî açıdan önemli bir yere sahip olmuştur. Özellikle Arapların bu coğrafyaya gelişi ve İslamiyet'in bölgede yayılması ile birlikte Emevîler, Abbâsîler, Sâmânîler, Karahanlılar, Gazneliler, Selçuklular, Moğollar şehre sahip olmuş, fakat şehirde asıl gelişme Timurlular dönemi itibarıyla yaşanmaya başlamıştır. Yaşamı boyunca farklı birçok coğrafyaya seferler düzenleyen Timur, buralardan getirdiği âlimleri, sanatkârları, zanaatkârları ve din adamlarını Seöerkant'a yerleştirmiş, şehrin her açıdan gelişmesi için bir zemin hazırlanmıştır. Timur'dan sonra halefleri döneminde de Semerkant ilim ve sanatın yükselen yıldızı olmuştur. Özellikle 14 ve 15. yüzyıllarda şehir oldukça canlanmış, ilim yuvası haline gelmiş,“cennetten bir köşe”olarak anılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada Timurlular döneminde Semerkant şehri; sosyal, ticarî, ziraî, iktisadî, ilmi, kültürel ve mimari yönlerden incelenmektedir. Bu alanda araştırmalar yapılırken konu ile ilgili detayların öne çıkarılmasına gayret edilmiş, aynı zamanda bu döneme has yenilikler olarak ifade edilebilecek detayların da üzerinde durulmuştur. Bu tez çalışması ile şehrin kendine has özellikleri ele alınırken aynı zamanda hükümdarların ele alınan konulardaki yaklaşımları da değerlendirilmiştir. Bu çalışmada Timurlular döneminde (1370-1506) Semerkant'ın genel durumu, kuruluşu, Timurlular dönemindeki sosyal ve dini yapısı ele alınmakta, bununla birlikte Timurlular döneminde kentin ticarî, ziraî, iktisadî, ilmi, kültürel ve mimari yönleri de çeşitli açılardan değerlendirilmekte ve bir bütün olarak Semerkant şehrinin söz konusu dönemdeki durumu ortaya konmaya çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Semerkand city has held significant political and commercial importance for numerous empires throughout history. Particularly with the arrival of Arabs and the spread of Islam in the region, it came under the control of the Umayyads, Abbasids, Samanids, Karakhanids, Ghaznavids, Seljuks, and Mongols. However, the city's true development began during the Timurid period. Timur, who embarked on several expenditions to various regions throughout his life, settled scholars, artists, craftsmen, and religious figures brought from those areas in Semerkand, thus creating a foundation for the city's development in all aspects. Even during the reign of Timur's successors, Semerkand continued to rise as a center of knowledge and art. Especially in the 14th and 15th centuries, the city the has become one of the center of sicence, becoming renowned as a“corner of paradise”and a hub of scholarship. This study examines Semerkand during the Timurid period from social, commercial, agricultural, economic, academic, cultural, and architectural perspectives. The research aims to highlight the details relevant to the subject matter while emphasizing the innovations specific to this era. This thesis considers the distinctive characteristics of the city while also evaluating the approaches of the rulers toward the discussed topics. In this study, the general state of Semerkand during the Timurid period (1370- 1506) is explored, including its initial establishment, the social and religious structure during the Timurid rule. Additionally, the commercial, agricultural, economic, academic, cultural, and architectural aspects of the city during the Timurid period are evaluated from various angles, aiming to present an overview of Semerkand's state during this specific era.