Enerji etkinliğinin ve sürdürülebilirliğinin karar yöntemleri ile karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of energy efficiency and sustainability with decision methods
- Tez No: 848284
- Danışmanlar: PROF. DR. FAZIL GÖKGÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Veri Zarflama Analizi, Çok Kriterli Karar Verme, Avrupa Birliği, Enerji Etkinliği, Sürdürülebilirlik, Data Envelopment Analysis, Multi-Criteria Decision-Making, European Union, Energy Efficiency, Sustainability
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Son dönemde enerji kullanımının ve karbondioksit emisyonlarının aşırı artış göstermesi endişe verici bir hal almaktadır. Enerji etkinliği ve sürdürülebilirliği geliştirmeye yönelik çabalar iklim değişikliğini hafifletmeye yönelik önlemlerin başında gelmektedir. Ulaştırma sektörü ise Avrupa Birliği'nde en çok enerjiye ihtiyaç duyulan sektörlerden birisidir. Enerji etkinliğinin ve sürdürülebilirliğin sağlanması Avrupa Birliği'nin uzun dönemde sağlamak için yoğun çaba gösterdiği amaçlardır. Bu çerçevede, enerji etkinliği ve sürdürülebilirliğin Avrupa Birliği ülkelerinde değerlendirilmesi önem arz etmektedir. Bu amaçla, çalışmada öncelikle Avrupa Birliği'nde ulaştırma sektörünün enerji etkinliği karbondioksit emisyonu gibi istenmeyen çıktıların ele alınmasında başarılı bir teknik olan aylak temelli Veri Zarflama Analizi ile değerlendirilmektedir. Çalışmanın ikinci kısmında ise sektörün sürdürülebilirlik performansı çeşitli Çok Kriterli Karar Verme teknikleri ile analiz edilmektedir. Hem aylak temelli Veri Zarflama Analizi hem de Çok Kriterli Karar Verme sonuçlarına göre, Avrupa Birliği'nde Almanya, İtalya ve Fransa gibi gelişmiş ülkelerin ulaştırma sektöründeki enerjiyi etkin şekilde kullanmada ve sürdürülebilirliği sağlamada oldukça başarılı oldukları belirlenmiştir. Özellikle yenilebilir enerji alanında gerçekleştirdikleri yatırımların bu performansta önemli paya sahip olduğu söylenebilir. Ekonominin temel yapıtaşlarından biri olan ulaştırma sektöründe enerji tasarrufuna yönelik önlemler enerji etkinliğine katkı verirken kullanılan enerji payındaki yenilenebilir enerjinin payı yüksek olan ülkeler sürdürülebilirlik açısından daha avantajlı olmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
The recent excessive increase in energy use and carbon dioxide emissions has become alarming. Efforts to improve energy efficiency and sustainability are among the leading measures to mitigate climate change. The transportation sector is one of the sectors that needs the most energy in the European Union. Ensuring energy efficiency and sustainability are goals that the European Union strives hard to achieve in the long term. In this context, it is important to evaluate energy efficiency and sustainability in European Union countries. For this purpose, the study first evaluates the energy efficiency of the transportation sector in the European Union with slack-based Data Envelopment Analysis, which is a successful technique in addressing undesirable outputs such as carbon dioxide emissions. In the second part of the study, the sustainability performance of the sector is analyzed with various Multi- Criteria Decision Making techniques. According to the results of both slack-based Data Envelopment Analysis and Multi-Criteria Decision Making methods, it has been determined that developed countries in the European Union such as Germany, Italy and France are quite successful in using energy effectively in the transportation sector and ensuring sustainability. It can be said that their investments, especially in the field of renewable energy, have a significant share in this performance. While energy saving measures in the transportation sector, one of the basic building blocks of the economy, contribute to energy efficiency, it can be said that countries with a high share of renewable energy in the energy used are in a more advantageous position in terms of sustainability.