Cumhuriyet Dönemi'nde Muğla'da sağlık (1923-1980)
Health in Muğla during the Republican Period (1923-1980)
- Tez No: 848320
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM AKÇA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Muğla'da Sağlık, Sağlık Politikası, Bulaşıcı Hastalıklar, Cumhuriyet Dönemi, Sağlık Hizmetleri, Health in Muğla, Health Policy, Infectious Diseases, Republican Period, Health Services
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu çalışma, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarından 1980'e kadar olan dönemde, Muğla ilinde sağlık sektörünün gelişimini kapsamlı bir şekilde incelemektedir. Araştırma, bu süreçte Muğla'nın sağlık hizmetlerinde yaşanan dönüşümü, sağlık politikalarının uygulanmasını, sağlık kuruluşlarının değişimini ve sağlık çalışanlarının görevlerini detaylı bir şekilde ele almaktadır. Çalışma, Kurtuluş Savaşı'nın ardından Türkiye'nin sağlık alanında yaşadığı zorlukları ve bu zorlukların üstesinden gelmek için yapılan reformları irdelerken aynı zamanda Muğla özelindeki sağlık tarihinin detaylı bir analizini sunmaktadır. Tez, bulaşıcı hastalıklar, sağlık kurumları ve personelinin yetersizliği, ilaç eksikliği ve hijyen sorunları gibi zorluklarla mücadelede Muğla'nın izlediği yolları incelerken cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren sağlık alanında yapılan yenilikleri ve bu yeniliklerin Muğla üzerindeki etkilerini vurgulamaktadır. Bu araştırma, nitel araştırma yöntemleri kullanılarak hazırlanmıştır. Özellikle, doküman inceleme yöntemi kullanılarak dönemin resmi kayıtları, sağlık raporları, meclis tutanakları ve döneme tanıklık eden yazılı materyaller detaylı bir şekilde analiz edilmiştir. Bu yöntem, Muğla'nın sağlık tarihindeki önemli dönemeçleri ve gelişmeleri belgelemekte ve sağlık politikalarının uygulanışını derinlemesine anlamayı sağlamaktadır. Bu tez, 1923-1980 yılları arasında Muğla'nın sağlık tarihi üzerine yapılan ilk kapsamlı çalışma olma özelliğini taşımakta ve Cumhuriyet Dönemi Türkiye'sinin sağlık alanındaki gelişimine dair literatüre önemli katkılarda bulunmaktadır. Ayrıca, sağlık alanındaki gelecek araştırmalara ve politika yapıcılarına yol gösterici bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study comprehensively examines the development of the health sector in Muğla province from the founding of the Republic of Turkey to 1980. The research examines in detail the transformation in Muğla's health services in this process, the implementation of health policies, the change of health institutions and the duties of health workers. While the study examines the difficulties Turkey experienced in the field of health after the War of Independence and the reforms made to overcome these difficulties, it also provides a detailed analysis of the history of health in Muğla. While the thesis examines the methods followed by Muğla in combating difficulties such as infectious diseases, inadequacy of health institutions and personnel, lack of medicines and hygiene problems, it emphasizes the innovations made in the field of health since the first years of the Republic and the effects of these innovations on Muğla. This research was prepared using qualitative research methods. In particular, using the document analysis method, official records of the period, medical reports, parliamentary minutes and written materials witnessing the period were analyzed in detail. This methodology documents important turning points and developments in Muğla's health history and provides an in-depth understanding of the implementation of health policies. This thesis is the first comprehensive study on the health history of Muğla between 1923 and 1980 and makes significant contributions to the literature on the development of health in Turkey in the Republican period. It also provides guiding information for future research and policy makers in the field of health.