Muhasebe bilgi sistemi üzerinde dijitalleşme ve e-uygulamaların etkileri
Effects of digitalization and e-applications on accounting information system
- Tez No: 848336
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAKUP ÜLKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dijital Dönüşüm, Dijital Muhasebe, Muhasebe Bilgi Sistemi, Digital Transformation, Digital Accounting, Accounting Information System
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe, Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Küresel düzeyde dünyamız hızlı bir değişim yaşamaktadır. Bu değişimin en göze çarpan özelliklerinden birisi de dijital dönüşümdür. Bu çalışmanın amacı; dijital dönüşümün muhasebe bilgi sistemi ve bu sistemden faydalananlar üzerindeki etkisinin araştırılmasıdır. Bu dijital değişim beraberinde endüstri, ekonomi ve sosyal yaşamı hatırı sayılır düzeyde değişime maruz bırakmıştır. Bu dijital değişimler tesirini muhasebe sahasında da yoğun bir şekilde göstermiştir. Muhasebe sahasında yeni bilgi teknolojilerine ve araçlarına tesirli bir şekilde entegrasyon sağlanması, geçmişten günümüze kullanılan sıradan tekniklerin bilgiye ve önceki kayıtlara ulaşmadaki zorluklarını ortadan kaldırmıştır. Çalışmada dijital dönüşüm ve dijitalleşme sürecine uyum, dijital sistemin sunduğu fırsatlar ve tehditler üzerine literatür taraması yapılarak muhasebe bilgi sistemi üzerindeki etkileri ortaya konmuştur. Muhasebe, işletmeler için mali bilgi üretim merkezidir. Dijitalleşme ve muhasebe kavramlarına bakıldığında muhasebede dijital dönüşümün dünden bugüne gerçekleşmiş bir süreç olmadığı aksine yıllara yayılmış uzun bir süreci kapsadığı anlaşılmaktadır. İşletmeler açısından günlerce hatta aylarca süren muhasebe muameleleri, internet alt yapılı araçların kullanılması sayesinde yeniden planlanmıştır. Bu durum muhasebe bilgi sisteminin bütün paydaşlar için ne denli önemli olduğunu da göstermiştir. Günümüzde teknolojinin hızla gelişmesi sayesinde bilginin yapı taşında da farklılıklar meydana gelmiştir. Bu farklılık muhasebe bilgi sistemini de etkisi altına almış ve muhasebenin işleyişini büyük oranda değiştirmiştir. Önceki zamanlarda somut bir şekilde defter tutmak suretiyle gerçekleştirilen muhasebenin sınıflandırma, kaydetme ve raporlama faaliyetleri yerini yapay zekâ olgusuna bırakmıştır. Günümüzde gerekli bilgilere ve kayıtlara kısa bir zamanda ulaşılır olması ve bu bilgilerin ortak bir dil çerçevesinde çıktılarının kontrol edilmesi ve denetlenmesi, başka çıktılar ve kayıtlar ile daha kolay karşılaştırılması, işletme ile ilgili tarafların haklarının korunması dijital dönüşümün önemini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
At the global level, our world is experiencing rapid change. One of the most noticeable features of this change is digital transformation. The aim of this study is to investigate the impact of digital transformation on the accounting information system and those who benefit from this system. With the digital transformation, industry, economy and social life have undergone considerable transformation. These transformations have also shown their impact intensively in the field of accounting. Effective adaptation to new information technologies and tools in the field of accounting has eliminated the difficulties of traditional techniques used for many years in accessing information and previous records. In the study, the effects of digital transformation and digitalization on adaptation to the process, opportunities offered by the digital system and threats on the accounting information system were revealed by conducting a literature review. Accounting is the financial information production center for enterprises. When we look at the concepts of digitalization and accounting, it is understood that digital transformation in accounting is not a process that has been realized from yesterday to today, but rather covers a long process spread over many years. Accounting processes that take weeks or even months for many businesses have been redesigned thanks to the use of internet-based tools. This situation has also shown how important the accounting information system is for all stakeholders. Thanks to the rapid development of technology today, there have also been changes in the structure of information. This change has also affected the accounting information system and has greatly changed the functioning of accounting. Classification, recording and reporting activities of accounting, which were previously performed physically, have been replaced by the phenomenon of artificial intelligence. The fact that the necessary information and records are now available in a very short time, as well as checking and auditing the data with the common languages created, comparing it more easily with other data and records, protecting the rights of the parties related to the business, has revealed the importance of digital transformation.