OECD ülkelerinin lojistik performansının MEREC ve MARCOS yöntemleri kullanılarak değerlendirilmesi
Logistics performance of OECD countries evaluation using MEREC and MARCOS methods
- Tez No: 848337
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZCAN IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
- Anahtar Kelimeler: OECD Ülkeleri, Lojistik Performans Endeksi, MEREC, MARCOS, OECD Countries, Logistics Performance Index, MEREC, MARCOS
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Lojistik Performans Endeksi, ülkeleri diğer ülkelere göre lojistik faaliyetler açısından kıyaslayan ve ülkelerin lojistik başarılarını değerlendiren genel kabul görmüş bir göstergedir. Bu çalışmada amaç 38 OECD ülkesinin lojistik performanslarını MEREC tabanlı MARCOS modeli yardımıyla karşılaştırmaktır. Bu amaçla analiz kapsamında Dünya Bankası tarafından yayınlanan 2023 yılına ait lojistik performans indeks verileri kullanılmıştır. Lojistik performans değerlendirmesinde önerilen hibrit model kapsamında çalışmada ilk olarak belirlenen kriterlerin önem ağırlıkları MEREC prosedürü yardımı ile hesaplanmıştır. Ardından, OECD ülkelerinin lojistik açıdan performanslarını ölçmek ve karşılaştırmak için MARCOS prosedürü uygulanmıştır. Önerilen lojistik performans değerlenme modelinin ilk aşamasında uygulanan MEREC ağırlıklandırma prosedürü göstermektedirki OECD ülkelerinin lojistik performansı üzerinde en etkili kriter Gümrükleme İşleminin Etkinliği'dir. Bununla beraber, en etkisiz kriter ise Sevkiyatları Takip Etme ve İzleme Yeteneği kriteri olduğu belirlenmiştir. İkinci aşamada uygulanan MARCOS algoritması Finlandiya, İsviçre ve Almanya'nın lojistik performans açısından en başarılı ülkeler olduğunu ortaya koymaktadır. Bununla beraber Meksika, Kosta Rika ve Kolombiya'nın ise lojistik performansı en düşük ülkeler olduğu tespit edilmiştir. Son olarak başlangıç modelinden elde edilen sonuçların güvenilir olup olmadığını kontrol etmek amacıyla iki aşamadan oluşan detaylı bir duyarlılık analizi yapılmıştır. Her iki duyarlılık analizinden elde edilen sonuçlar önerilen hibrit modelin güçlü, uygulanabilir ve güvenilir bir yaklaşım olduğunu kanıtlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The Logistics Performance Index is a generally accepted indicator that compares countries in terms of logistics activities compared to other countries and evaluates the logistics success of countries. The aim of this study is to compare the logistics performances of 38 OECD countries with the help of the MEREC-based MARCOS model. For this purpose, logistics performance index data for 2023 published by the World Bank was used within the scope of the analysis. Within the scope of the hybrid model proposed in logistics performance evaluation, the importance weights of the criteria determined in the study were calculated with the help of the MEREC procedure. Then, the MARCOS procedure was applied to measure and compare the logistics performance of OECD countries. The MEREC weighting procedure applied in the first stage of the proposed logistics performance evaluation model shows that the most effective criterion on the logistics performance of OECD countries is the Effectiveness of Customs Clearance. However, the most ineffective criterion was determined to be the Ability to Track and Monitor Shipments criterion. The MARCOS algorithm applied in the second stage reveals that Finland, Switzerland and Germany are the most successful countries in terms of logistics performance. However, it was determined that Mexico, Costa Rica and Colombia were the countries with the lowest logistics performance. Finally, a detailed sensitivity analysis consisting of two stages was conducted to check whether the results obtained from the initial model were reliable. The results obtained from both sensitivity analyzes prove that the proposed hybrid model is a powerful, feasible and reliable approach.