Eski Anadolu toplumlarında şiddet olgusu ve Oylum Höyük (OTÇ) örneklemi üzerine bir araştırma
The phenomenon of violence in ancient Anatolian societies and a study on the Oylum Höyük (OTÇ) sample
  1. Tez No: 848335
  2. Yazar: ESRA ERASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN AÇIKKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Anthropology
  6. Anahtar Kelimeler: Oylum Höyük, Middle Bronze Age, Violence, Trauma, Fracture
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu tez çalışmasında Oylum Höyük Orta Tunç Çağı popülasyonunda travma analizi çalışmaları ile eski Anadolu toplumlarında şiddet olgusu incelenmektedir. Tezin amacı eski Anadolu toplumlarında yer alan şiddet olgusunun nedenlerini ve sonuçlarını antropolojik çerçevede incelemek, Oylum Höyük Orta Tunç Çağı toplumu örnekleminde, toplumun yaşam biçimleri ile kültürel değerlerinin şiddet olgusuna etkilerini ve şiddet sonucu oluşan travmatik bulguları yakın dönem bağlamında incelemektir. Tez materyalini 1999-2020 yılları arasında Kilis Oylum Höyük'te yapılan kazı çalışmalarında açığa çıkarılan 163 bireye ait iskelet kalıntıları oluşturmaktadır. Bu bireylerin öncelikle yaş ve cinsiyetleri belirlenmiştir. Kafa ve vücut travmaları ayrı ayrı değerlendirilmiştir. Travmaların belirlenmesinde çeşitli paleopatoloji kitapları kullanılmıştır. Veriler SPSS 27.0 programında analiz edilmiş ve karşılaştırma için Chi Square testi kullanılmıştır. Örneklem %4,3 fetüs, %17,2 bebek, %30,1 çocuk, %21,5 kadın, %22,7 erkek ve %4,3 cinsiyeti belirlenemeyen bireylerden oluşmaktadır. Çalışmada fetüs kalıntıları analize dahil edilmemiştir. 11 bireyde travma meydana geldiği belirlenmiştir. Ayrıca iki genç kadın, sarayda çıkan yangında saray mutfağında kısılı kalmış ve burada dumandan zehirlenerek ölmüştür. Populasyon genelinde %4,5 kafa travmasına, %3,8 vücut travmasına rastlanmıştır. Bireylerde görülen travmalar, %5,6 oranında kafatası, %2 oranında kol kemikleri, %0,6 oranında parmak kemikleri, kaburgalar, köprücük kemiği ve el tarak kemiklerinde gözlenmiştir. Oylum Höyük'te gözlemlenen travma bulguları, bu insanların günlük hayatta yaşadıkları kazaları, yüz yüze gerçekleşen kavgaları ve şehirlerinin bir istilaya maruz kaldığında yaşadıkları şiddeti yansıtmaktadır. Anahtar Kelime: Oylum Höyük, Orta Tunç Çağı, Şiddet, Travma, Kırık
Özet (Çeviri)
This thesis examines the phenomenon of violence in ancient Anatolian societies through trauma analysis of the Middle Bronze Age population of Oylum Höyük. The aim of the thesis is to examine the causes and consequences of the phenomenon of violence in ancient Anatolian societies within an anthropological framework, to examine the effects of the life styles and cultural values of the society on the phenomenon of violence in the sample of Oylum Höyük Middle Bronze Age society, and to examine the traumatic findings resulting from violence in the context of the recent period. The thesis material consists of the skeletal remains of 163 individuals unearthed during the excavations at Kilis Oylum Höyük between 1999 and 2020. The age and sex of these individuals were first determined. Cranial and postcranial traumas were evaluated separately. Various paleopathology books were used to determine the traumas. Data were analyzed in SPSS 27.0 program and Chi Square test was used for comparison. The sample consisted of 4.3% fetuses, 17.2% infants, 30.1% children, 21.5% female, 22.7% male and 4.3% individuals of unknown sex. Fetal remains were not included in the analysis. 11 individuals were traumatized. In addition, two young female were trapped in the palace kitchen during a fire in the palace and died from smoke inhalation. Head trauma was observed in 4.5% of the population and postcranial trauma in 3.8% of the population. 5.6% of the trauma was observed on the skull, 2% on the arm bones, 0.6% on the finger bones, ribs, clavicles and metacarpals. The trauma findings at Oylum Höyük reflect the daily accidents, face-to-face fights, and violence that these people experienced when their city was subjected to an invasion.