Makâsıd perspektifinde Kur'an ahlâkı
Quran ethics in makasid perspective
- Tez No: 848338
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK YAVUZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Tevhid, Ahlâk, Makâsıd, Maslahat, Akıl, Sorumluluk, Holy Qur'an, tawhid, Morality, Maqasıd, Maslahat, Mind, Responsibility
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 363
Özet
Çalışmamızda, İslâm dininin temel amaç ve gayelerini ortaya koyan makâsıdu'l-Kur'ân'ın temel ahlâkî öğretilerini anlamayı ve değerlendirmeyi amaçladık. Bizi bu çalışmaya sevk eden iki sebep bulunmaktadır; ilki, Kur'ân'a göre ahlâk ilkelerinin nesnelliğinden ve evrenselliğinden bahsetmemizin mümkün olup olmadığıdır. Ahlâkın, insanın varoluşu/fıtratı ve tevhid ilkesi ile ilişkisinden doğan değerlerin bu manada bir anlamı olup olmadığıdır. İkincisi, Kur'ân'ın emir ve hükümlerini koyması ile gözettiği gayelerin ahlâkla ilişkisini ele almaktır. Makâsıdu'l-Kur'ân'ı, ulemanın belirlediği“makâsıdü'ş-şeria”daki beş tümel amaç kapsamında dinin, canın, aklın, neslin ve malın değerlendirmesi ile ele almaya çalıştık. Kur'ân'ın bu temel ilkeler çerçevesinde, herhangi bir hükme koyduğu gaye ve amacı tevhidî ahlâk üzerinden inşa etmesi ayrıca, onun ahlâk nosyonunu ortaya koymaktadır. Bu perspektifle konuya yaklaşılması, Kur'ân'ın gaye güdücü ahlâk felsefesini anlamaya katkı sağlayacağı düşüncesini de ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
In our study, we aimed to understand and evaluate the purposes pursued by the Holy Qur'an (Maqasidu'l-Qur'an) which reveals the basic aims and objectives of the Islamic religion. There are two reasons that prompted us to this study. The first one is whether it is possible to mention the objectivity and universality of moral principles according to the Holy Qur'an. In other words, whether the values arising from the relationship of morality with human existence/nature and the principle of tawhid have any meaning in this sense. The second reason is to discuss the relationship between morality and the purposes pursued by the Holy Qur'an through its commands and provisions. We tried to discuss the purposes pursued by the Holy Qur'an with the evaluation of religion, life, mind, progeny and property within the scope of the five universal purposes of Islamic canonical law based on teachings of the Holy Qur'an and traditions of the Prophet“maqasid al-shari'ah”determined by Islamic scholars (the ulema). The fact that the Holy Qur'an constructs the aim and purpose of any provision within the framework of these basic principles on the basis of tawhid morality also reveals its notion of morality. Approaching the subject from this perspective has also given rise to the idea that this will contribute to understand the purposeful moral philosophy of the Quran.