Coğrafya ders kitaplarında yer alan gazete ve genel ağ haberlerinin ders kazanımları ile ilişkisinin incelenmesi
Examining the relationship between newspaper and general network news in geography textbooks and course acquisitions
- Tez No: 848342
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Eğitim ve Öğretim, Geography, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Coğrafya, Gazete Haberi, Genel Ağ Haberi, Ders Kitabı, Geography, Newspaper News, General Network News, Textbook
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada 2022-2023 eğitim-öğretim yılında MEB'e bağlı devlet okullarında okutulmakta olan 9.10.11.ve 12. sınıf coğrafya ders kitaplarında yer alan gazete ve genel ağ haberlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma nitel araştırma yöntemi ile yürütülmüştür. Araştırma deseni olarak case study (durum çalışması), verilerin toplanması ise doküman incelenmesi ile gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Çalışmanın amaçlarına uygun olan araştırmalar incelenerek, bu çalışmada kullanılacak olan bilgi ve belgeler kaydedilmiş ve bu bilgiler ışığında değerlendirmeler yapılmıştır. Araştırma verileri, 9.10.11 ve 12.sınıf coğrafya ders kitabında yer alan ünitelerdeki tüm konu başlıklarına ve kazanımlara değerlendirme ölçeğinde yer verilmiştir. Ünite konuları, konu başlıkları ve kazanımlar değerlendirme ölçeğinde ki tabloyla veriler analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre 9.10.11 ve 12. sınıf coğrafya ders kitabında yer alan gazete ve genel ağ haberlerinin içeriğinin ilgili kazanımlar ile ilişkili oldukları ifade edilebilir. Araştırmanın sonucunda, en çok kullanılan haber kaynağının genel ağ haberi (69), en az kullanılan haber kaynağının ise gazete haberleri (25) olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte genel ağ haberlerine en fazla 11.sınıf ders kitabında yer verilirken, gazete haberlerine ise en fazla 10.sınıf ders kitabında yer verildiği tespit edilmiştir. 11.sınıf coğrafya ders kitabında yer alan gazete ve genel ağ haberlerinin konulara, kazanımlara ve konu başlıklarına, dağılım oranlarının 9.10 ve 12. sınıf ders kitaplarına göre daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Tüm bu veriler doğrultusunda ise bazı öneriler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the newspaper and general network news in the 9th, 10th, 11th, and 12th grade geography textbooks that are being taught in state schools affiliated to the Ministry of National Education in the 2022-2023 academic year. This study was conducted through qualitative research method. The research design was case study and data were collected through document analysis. Content analysis was used to analyze the data. The information and documents to be used in this study were recorded and evaluations were made in the light of this information. All the topics and achievements in the units in the 9th, 10th, 11th and 12th grade geography textbook were included in the evaluation scale. The data were analyzed with the table in the unit topics, subject headings and achievements evaluation scale. According to the findings obtained as a result of the research, it can be asserted that the content of newspapers and general network news in the 9th, 10th, 11th and 12th grade geography textbooks are correlated with the relevant learning outcomes. As a result of the research, it was determined that the most used news source was general network news (69) and the least used news source was newspaper news (25). In addition, it was determined that general network news was mostly used in the 11th grade textbook, while newspaper news was mostly used in the 10th grade textbook. In the 11th grade geography textbook, it was concluded that the distribution rates of newspaper and general network news in the subjects, achievements and topics were higher than the 9th, 10th and 12th grade textbooks. In line with all these data, some recommendations were made.