Toplumsal cinsiyet ve müzik bağlamında Aysel Gürel
Aysel Gürel in the context of gender and music
  1. Tez No: 848347
  2. Yazar: CANER GÜRBÜZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU ULUSOY YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Kadın, Müzik, Şarkı Sözü, Aysel Gürel, Gender, Women, Music, Lyrics, Aysel Gürel
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Çalışma kapsamında Aysel Gürel'in bestelenmiş şiirleri toplumsal cinsiyet bağlamında ele alınmıştır. Toplumsal cinsiyet, kadın ve erkeklerin rollerini, kimliklerini ve kendilerini ifade biçimlerini etkilemektedir. Müzik sözlerinden, toplumsal cinsiyete, kadın ve erkeğin toplumdaki rollerine, beklentilerine ilişkin veriler elde edilmesi mümkündür. Bu çalışmada Türk pop müziğinin önemli söz yazarlarından biri olan Aysel Gürel'in bestelenmiş şiirleri, toplumsal cinsiyet açısından incelenmiştir. Bestelenmiş şiirlerden kadın ve erkek arasındaki farklılıklar, toplumsal cinsiyet, kadının var olma sürecinin nasıl anlamlandırıldığı gibi konulara odaklanılmıştır. Çalışmanın amacı, Gürel'in bestelenmiş şiirlerinde toplumsal cinsiyetin nasıl işlendiğinin ve kadına biçilen rolleri belirlemektir. Araştırma yöntemi nitel araştırma kapsamında tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Gürel'in 370 bestelenmiş şiiri arasından sözlerine ulaşılabilen 181 şiir incelenmiştir. Şiirler; konu, kadın erkek rol dağılımı, kelime sıklığı, toplumsal cinsiyet ve olaylar, rol ve modeller başlıklarında analiz edilmiş, elde edilen sayısal veriler tablo ve şekillerle gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of the study, Aysel Gürel's composed poems were considered in the context of gender. Gender affects the roles of men and women, their identities and the way they express themselves. It is possible to obtain data on gender, women's and men's roles in society and expectations from music lyrics. In this study, the poems composed by Aysel Gürel, one of the important songwriters of Turkish pop music, were examined in terms of gender. Among the poems composed, the focus is on issues such as the differences between men and women, gender, and how the process of women's existence is Deciphered. The aim of the study is to determine how gender is processed in Gürel's composed poems and the roles assigned to women. The research method was carried out using the screening model within the scope of qualitative research. Among Gürel's 370 composed poems, 181 poems whose lyrics are accessible were examined. Poems; the subject was analyzed under the headings of female-male role distribution, word frequency, gender and events, roles and models, and the numerical data obtained were shown with tables and figures.