Ortaöğretim öğrencilerinin dini sosyalleşme süreçlerine yönelik nicel bir araştırma: Kayseri-Develi örneği
A quantitative research on the religious socialization process of secondary students: The case of Kayseri-Develi
- Tez No: 848359
- Danışmanlar: PROF. DR. CELALEDDİN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sosyalleşme, Dini Sosyalleşme, Ortaöğretim Öğrencileri, Socialization, Religious Socialization, Secondary Education Students
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Çalışmamız, ortaöğretim kurumlarında okuyan öğrencilerin dini sosyalleşme süreçlerini inanç, ibadet, ahlak ve dini bilgi boyutunda etkileyen faktörleri konu edinmiştir. Bu amaçla öğrencilerin dinî sosyalleşmesinde etkili olan aile, eğitim, dinî sohbet ve toplantılar, toplumsal çevre, kitle iletişim araçları ve sosyal medya olarak belirlenmiş̧ sosyal faktörlerin, günümüzün değişen sosyokültürel yapısı dikkate alınarak etki dereceleri araştırılmıştır. Bu bağlamda dokuz hipotez geliştirilmiş̧ nicel yöntem, tarama deseni ve anket tekniği ile yapılan alan araştırması sonucunda elde edilen bulgularla hipotezler test edilmiştir. Araştırma sonucunda; öğrencilerin dinî inancının, ibadet anlayışının, ahlakının ve dini bilgisinin şekillenmesinde en etkili olan dini sosyalleştirme aracının aile olduğu tespit edilmiştir. Ardından sırayla eğitim, dini sohbet ve toplantılar, toplumsal çevre, kitle iletişim araçları ve sosyal medyanın öğrencilerin dini sosyalleşmesinde etkili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Our study is about the factors that affect the religious socialization processes of students studying in secondary education institutions in terms of belief, worship, morality and religious knowledge. For this purpose, the degree of influence of social factors such as family, education, religious conversations and meetings, social environment, mass media and social media, which are effective in the religious socialization of students, was investigated by taking into account today's changing sociocultural structure. In this context, nine hypotheses were developed and the hypotheses were tested with the findings obtained as a result of the field research conducted with quantitative method, survey design and survey technique. As a result of the research; It has been determined that the most effective religious socialization tool in shaping students' religious beliefs, understanding of worship, morals and religious knowledge is the family. Then, it was determined that education, religious conversations and meetings, social environment, mass media and social media were effective in the religious socialization of students.