Sembolik etkileşim kuramı bağlamında 2000 sonrası İran sineması'nda aile kavramı
The concept of family in Iran cinema after 2000 in the context of symbolic interaction theory
  1. Tez No: 848360
  2. Yazar: ERCAN MİROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR ÖNÜRMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Aile, İran Sineması, Sembolik Etkileşim, Family, Iranian Cinema, Symbolic Interaction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Aile, özellikle tarım toplumundan beri farklı yapılarda da olsa her zaman ve her toplumda önemli bir toplumsal kurum olmuştur. Toplum ve birey açısından önemli olan aile kurumu son dönemlerdeki alternatif yaşam biçimlerine rağmen toplumsal buhranlara karşı sığınılacak liman olma özelliğini korumakla beraber aile kurmanın ve onu korumanın giderek zorlaştığı da bilinmektedir. Aile kurumunun sağlam temellere dayanması açısından aile kurumuna katkı sağlamayı amaçlayan bu çalışmayla ayrıca İran Sineması'nın ele alınan örnekler kapsamında incelenerek sembolik etkileşimi oluşturan unsurları saptamak amaçlanmıştır. Aile kurmanın ve aileyi ayakta tutmanın zorlaştığı günümüzde ailenin sağlam temellere dayanmasına katkı sunması ve ailenin dağılmasına etki eden faktörlere ışık tutması bakımından bu çalışma önem arz etmektedir. Bu çalışmada aile kurumunun İran Sineması kapsamında ele alınması çalışmaya farklı açılardan ele alması noktasında katkı sağlamaktadır. Dolayısıyla bu çalışma ile aile kurumunun sağlam temelli ilişkilere dayanmasına katkı sağlaması konusunda topluma ve aile fertlerine katkı sağlanacaktır. Anlam kazanma süreciyle ilgilenen sembolik etkileşim kuramı bağlamında 'aile' kavramı 2000 sonrası İran filmlerinde göstergebilimsel yöntemle ele alındı. Yüklenen anlamların aile ilişkilerini biçimlendirdiği ve örneklerinin de İran filmlerinde temsil edildiği sonucuna varılmıştır. Ayrıca filmlerde anlam içeren göstergelerin yeni anlamlar kazanarak yan anlamlar içerdiği de görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The family has always been an important social institution in every society, albeit in different structures, especially since the agricultural society. Although the family institution, which is important for the society and the individual, has maintained its characteristic of being a harbor of refuge against social crises despite the alternative lifestyles in recent times, it is also known that it is becoming increasingly difficult to establish and maintain a family. With this study, which aims to contribute to the family institution in terms of the solid foundations of the family institution, it is also aimed to determine the elements that constitute symbolic interaction by examining Iranian Cinema within the scope of the examples discussed. This study is important in terms of contributing to the solid foundations of the family and shedding light on the factors that affect the disintegration of the family. In this study, addressing the institution of family within the scope of Iranian Cinema contributes to the study from different perspectives. Therefore, this study will contribute to the society and family members in contributing to the family institution to be based on solid relationships. In the context of the theory of symbolic interaction, which deals with the process of meaning-making, the concept of 'family' in post-2000 Iranian films was analyzed with semiotic method. It has been concluded that the meanings attributed to the concept shape family relations and their examples are represented in Iranian films. In addition, it was also seen that the signs that contain meaning in the films gain new meanings and contain connotations.