Öğretmenlerine göre İmam-Hatip ortaokullarında Kur'an-ı Kerim öğretiminde öğrenciden kaynaklanan sorunlar
According to the teachers who teach the Qur'an the problems caused by the student in teaching the Qur'an in Imam-Hatip secondary schools
- Tez No: 848358
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İmam-Hatip Ortaokulu, Kur'an-ı Kerim öğretimi, Öğrenci, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni, Imam-Hatip Secondary School, Qur'an teaching, Student, Religious Culture and Ethics Teacher
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışma ile İmam-Hatip Ortaokullarında Kur'an-ı Kerim dersine giren Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerine göre Kur'an-ı Kerim öğretiminde öğrenciden kaynaklanan sorunlar olup olmadığı araştırılmıştır. Bu kapsamda Kayseri merkez ilçelerde (Kocasinan, Melikgazi ve Talas) görev yapan ve Kur'an-ı Kerim dersine giren 20 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni ile yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Görüşme esnasında yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşmeler sonunda elde edilen veriler araştırmanın alt problemleri çerçevesinde analiz edilip ilgili literatür ışığında değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre Kur'an-ı Kerim öğretiminde öğrenciden kaynaklanan birçok sorun alanı olduğu görülmüştür. Bu alanlar şunlardır: Öğrencinin Kur'an-ı Kerim dersine yönelik tutumları, öğrencinin ailesi, öğrencinin Kur'an-ı Kerim dersine yönelik ön öğrenmeleri, öğrencinin Kur'an-ı Kerim dersine yönelik motivasyon düzeyi, öğrencinin engellilik durumu, öğrencinin genel başarı düzeyi, öğrencinin cinsiyeti, öğrencinin arkadaşları, öğrencinin yaşı ve olgunluk düzeyi, öğrencinin uyruğu. Araştırmada ayrıca öğretmenlerin öğrenciden kaynaklanan sorunları gidermeye yönelik çözüm önerilerinin olup olmadığı da ortaya konmuştur. Bu çözüm önerilerinden bazıları şunlardır: Ödül/ceza yoluna başvurmak, velilerle görüşmek, dersi farklı yöntem ve tekniklerle işlemek, öğrencilerle bireysel görüşmeler yapmak, öğrenciyi motive etmek, seviye grupları oluşturmak, ders saatini artırmak.
Özet (Çeviri)
With this study, it was investigated whether there were problems caused by the students in teaching the Quran, according to the Religious Culture and Ethics teachers who taught the Quran in Imam-Hatip Secondary Schools. In this context, face-to-face meetings were held with 20 Religious Culture and Ethics teachers who work in the central districts of Kayseri (Kocasinan, Melikgazi and Talas) and teaching the Quran course. A semi-structured interview form was used during the interview. The data obtained at the end of the interviews were analyzed within the framework of the sub-problems of the research and evaluated in the light of the relevant literature. According to the evidences obtained from the research, it has been seen that there are many problem areas caused by students in teaching the Quran. These areas are the followings: the student's attitudes towards the Quran lesson, the student's family, the student's preliminary learning for the Quran lesson, the student's motivation level for the Quran lesson, the student's disability situation, the student's general achievement level, the gender of the student, the friends of the student, the age and matureness level of the student, the nationality of the student. In the research it has been revealed whether teachers have any solution suggestions to solve the problems caused by students. Some of these solution suggestions are the followings: Applying for reward/punishment method, meeting with parents, teaching the lesson with different methods and techniques, holding individual meetings with students, motivating the student, creating level groups, increasing the hours of the lesson.