Kanuna aykırı toplantı yapma, gösteri yürüyüşü düzenleme, yönetme ve bu hareketlere katılma suçu
The crime of organizing and managing unlawful meetings and demonstrations or participating in their movements
  1. Tez No: 848362
  2. Yazar: NURETTİN KARAKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH BİRTEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Toplanma hakkı, toplanma özgürlüğü, kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri, toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde cezai sorumluluk, 2911 sayılı Kanun m. 28/1, Right of assembly, freedom of assembly, unlawful meetings and demonstrations, criminal responsibility in meetings and demonstrations, Law no. 2911 art. 28/1
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Tez çalışmamızın konusunu, 06.10.1983 tarihli ve 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nun“Yasaklara Aykırı Hareket”başlıklı 28'inci maddesinin birinci fıkrasında hüküm altına alınan kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme, yönetme ve bunların hareketlerine katılma suçu oluşturmaktadır. Tez çalışmamızın konusu olarak kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü suçunu seçmemizdeki temel sebep, bu suçun toplantı ve gösteri yürüyüşleri ile ilgili suç tipleri arasından uygulamada en çok karşılaşılanlardan biri olmasına rağmen, öğretide bu suç için yapılan monografik çalışmaların kısıtlı olmasıdır. Nitekim; toplantı ve gösteri yürüyüşleri ile ilgili çalışmalar genellikle toplanma hakkı veya ceza hukukunun muhtelif başlıkları etrafında toplanmakta, ancak toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin suç genel teorisi uyarınca bir bütün olarak incelendiği çalışmalar azınlıkta kalmaktadır. Tez çalışmamızın birinci bölümünde kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü suçunun ceza hukuku kapsamında incelenmesi için gerekli olan ön hazırlık yapılmıştır. Bu bölümde; toplantı ve gösteri yürüyüşü kavramlarının tanımları, unsurları ve türleri ile toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının niteliği, benzer kavramlarla ilişkisi, kullanılmasına ilişkin sistemler ve yer aldığı normatif düzenlemeler değerlendirilmiştir. İkinci bölümde ise kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme ve yönetme suçunun ceza hukuku kapsamında incelenmesi gerçekleştirilmiştir. Bu bölümde; suçla korunan hukuksal değer, suçun unsurları, kusurluluk, suçun özel görünüş biçimleri, suçun muhakeme usulü ve suçun yaptırımı konuları bu suç özelinde tek tek ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of our thesis is the crime of organizing and managing unlawful meetings and demonstrations or participating in their movements, which is regulated in the first paragraph of article 28 titled“Illegal Action”of the Law on Meetings and Demonstrations No. 2911 dated 06.10.1983. The main reason why we chose the crime of unlawful meetings and demonstrations as the subject of our thesis is that although this crime is one of the most common types of crimes related to meetings and demonstrations in practice, monographic studies on this crime are limited in doctrine. Thus; studies on meetings and demonstrations are generally grouped around the right to assembly or various topics of criminal law, but studies examining meetings and demonstrations as a whole in accordance with the general theory of crime remain in the minority. In the first part of our thesis, the necessary preparations were made to examine the crime of unlawful assembly and demonstration within the scope of criminal law. In this part; the definitions, elements and types of the concepts of assembly and demonstration and the nature of the right to assembly and demonstration, its relationship with similar concepts, the systems regarding its use and the regulations it includes are evaluated. In the second part, the crime of unlawful assembly and demonstration was examined within the scope of criminal law. In this part; legal value protected by the crime, the elements of the crime, culpability, special situations of the crime, the trial procedure of the crime and the sanction of the crime are discussed, specifically for this crime.