Palyatif bakım alan kanserli hastalara bakım verenlerin yaşam kalitesinin umut düzeylerine etkisi
The effect of quality of life on hope levels of caregivers ofcancer patients receiving palliative care
  1. Tez No: 848431
  2. Yazar: SUMRU ÇABUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RIZA ÇITIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Palyatif Bakım, Bakım Veren, Yaşam Kalitesi, Umut, Kanser, Palliative Care, Caregiver, Quality of Life, Hope, Cancer
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Palyatif Bakım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Amaç: Kanser, umutsuzluk ve belirsizliklerle dolu, hasta ve yakınlarında panik ve kaygı uyandıran, kelime itibariyle de kötü hissettiren bir fonetiğe sahip olmasından dolayı ölümü çağrıştıran bir hastalık olarak algılanmaktadır. Kanserin kabullenilmesi ve tedavisi oldukça zor olduğu için hem tanı alan hastayı hem de bu sürecin en büyük tanığı olan bakım verenini her açıdan uzun ve yıpratıcı bir tedavi dönemi beklemektedir. Kanser, hastaları hem fiziksel hem de psiko-sosyal açıdan olumsuz etkilemektedir. Bu zorlu süreçte hastanın yanında olan ve bakımını üstlenen kişi de bu durumdan son derece etkilenmekte ve yaşam kalitesi düşmektedir. Son yıllarda palyatif bakımda umut kavramının önemi artmaktadır. Hastaların tanı almasından itibaren hasta kadar bakım verenin de psiko-sosyal açıdan değerlendirilmesini kapsayan bütüncül bir yaklaşım oldukça önemlidir. Bu çalışmada palyatif bakım alan kanser hastalarına bakım veren bireylerin yaşam kalitelerinin umut düzeylerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki bu çalışma, 01.10.2022-30.06.2023 tarihleri arasında Bitlis Devlet Hastanesi Palyatif Bakım Biriminde yatan veya ayaktan tedavi edilen kanser tanısı almış bireylere bakım veren 164 hasta yakını üzerinde yürütülmüştür. Katılımcılara hastalara ve kendilerine dair sosyodemografik özelliklerini belirlemek amacıyla Hasta Tanıtım Formu, Hastaya Bakım Veren Tanıtım Formu, yaşam kaliteleri ve umut düzeylerini belirlemek amacıyla da Kanserli Hastalara Bakım Verenlerde Yaşam Kalitesi Ölçeği ve Beck Umutsuzluk Ölçeği uygulanmıştır. Verilerin analizi SPSS 22.0 paket programında yapılmıştır. İstatistiksel analizde bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p0,05). Ancak ölçeklerin alt boyutlarında umutsuzluk düzeyi yüksek olanların yaşam kalitesinin düşük olduğu saptanmıştır. Sonuç: Kanserli hastalara bakım verenlerde yaşam kalitesi oldukça düşük olup, umutsuzluk düzeyi ise oldukça yüksektir. Kanserli hastalara bakım verenlerde yaşam kalitesi ve umutsuzluk düzeyi toplam puanları arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Ancak ölçeklerin alt boyutlarında beklenen şekilde yüksek umutsuzluk yaşayanların düşük yaşam kalitesine sahip olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Cancer is perceived as a disease that is full of hopelessness and uncertainty, that arouses panic and anxiety in patients and their relatives, and that evokes death because it has a phonetics that makes you feel bad. Since cancer is very difficult to accept and treat, both the patient who is diagnosed and the caregiver who is the biggest witness of this process await a long and exhausting treatment period in every aspect. Cancer negatively affects patients both physically and psycho-socially. In this difficult process, the person who is with the patient and takes care of the patient is also affected by this situation and the quality of life decreases. In recent years, the importance of the concept of hope in palliative care has been increasing. A holistic approach that includes the psycho-social evaluation of the caregiver as well as the patient from the time of diagnosis is very important. In this study, it was aimed to determine the effect of quality of life on hope levels of caregivers of cancer patients receiving palliative care. Method: This descriptive and cross-sectional study was conducted between 01.10.2022 and 30.06.2023 on 164 relatives of patients who care for individuals diagnosed with cancer who were inpatients or outpatients in the Palliative Care Unit of Bitlis State Hospital. The participants were administered the Patient Introduction Form and Caregiver Introduction Form to determine their sociodemographic characteristics about the patients and themselves, and the Quality of Life Scale and Beck Hopelessness Scale in Caregivers of Cancer Patients to determine their quality of life and hope levels. Data were analyzed using SPSS 22.0 package program. Independent sample t test, one-way analysis of variance (ANOVA) and Pearson correlation analysis were used in statistical analysis. Statistical significance level was taken as p0.05). However, it was found that those with high levels of hopelessness in the sub-dimensions of the scales had low quality of life. Conclusion: The quality of life in caregivers of patients with cancer is quite low and the level of hopelessness is quite high. No significant relationship was found between the total scores of quality of life and hopelessness level in caregivers of patients with cancer. However, as expected in the sub-dimensions of the scales, it can be said that those who experience high hopelessness have low quality of life.