Sosyal bilgiler dersinde galeri yürüyüşü ve jigsaw II'nin kullanımı: Çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
The use of gallery walk and jigsaw II in social studies course: An investigation in terms of various variables
- Tez No: 848488
- Danışmanlar: PROF. DR. UFUK ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: sosyal bilgiler, galeri yürüyüşü, öğrenme galerisi, jigsaw II, akademik başarı, tutum, motivasyon, sosyal beceri, yenilikçi düşünme eğilimi, social studies, gallery walk, gallery of learning, jigsaw II, academic achievement, attitude, motivation, social skills, innovative thinking tendency
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, 6. sınıf sosyal bilgiler dersinde galeri yürüyüşü ve jigsaw II tekniklerinin akademik başarı, öğrencilerin derse yönelik tutum, motivasyon, sosyal beceri ve yenilikçi düşünme eğilimlerine etkilerini incelemektir. Ayrıcı galeri yürüyüşü ve jigsaw II tekniklerinin sınıftaki uygulaması hakkında öğrenci deneyimlerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmada nicel ve nitel yöntemler birlikte kullanılmıştır. Nicel verileri etraflıca açıklamak amacıyla araştırmada bir karma yöntem araştırması olan gömülü desen kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda yarı-deneysel desenlerden, ön test-son test kontrol gruplu desen kullanılmıştır. Nitel boyutta ise temel nitel araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Muş ilinde bir yatılı bölge ortaokulunun 3 farklı şubesinde öğrenim görmekte olan 64 öğrenci oluşturmaktadır (D1: 22, D2: 20, K: 22). Araştırmada veri toplama araçları olarak araştırmacı tarafından geliştirilen Üretim, Dağıtım ve Tüketim Akademik Başarı Testi (ÜDTABT) ile Sosyal Bilgiler Tutum Ölçeği (SBTÖ), Sosyal Bilgiler Motivasyon Ölçeği (SBMÖ), Sosyal Beceriler Ölçeği (SBÖ), Ortaokul Öğrencilerine Yönelik Yenilikçi Düşünme Eğilimi Ölçeği (YDEÖ) ve araştırmanın nitel boyutunda ise yine araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formları kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre galeri yürüyüşü tekniğinin uygulandığı deney grubu-I'de akademik başarı, tutum ve motivasyon değişkenlerinde kontrol grubuna göre galeri yürüyüşü grubu lehine anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca jigsaw II tekniğinin uygulandığı deney grubu-II'de tutum ve motivasyon değişkenlerinde kontrol grubuna göre jigsaw II lehine anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Deney grupları ile kontrol grubu arasında sosyal beceriler ve yenilikçi düşünme eğilimleri değişkeninde anlamlı farklılık bulunmamıştır. Uygulama sonrası öğrencilerle yapılan görüşme sonucunda öğrencilerin galeri yürüyüşü ve jigsaw II deneyimlerinin olumlu yönde olduğu görülmüştür. Öğrencilerin galeri yürüyüşü deneyimleri daha çok etkili öğrenme sağlama, özdenetim yapma, mutlu ve heyecanlı olma, arkadaş ilişkilerinin gelişmesi ve akran öğretimi iken jigsaw II grubu öğrencilerinin benzer olarak etkili öğrenme sağlama, olumlu tutum kazanma, mutlu ve heyecanlı olma, işbirliği yapma ve arkadaş ilişkilerinin gelişmesi yönünde olduğu görülmüştür. Sonuçlar: Çalışma sonucunda, sosyal bilgiler dersinde galeri yürüyüşü ve jigsaw II tekniklerinin uygulanmasının öğrencilerin akademik başarı, tutum, motivasyon, sosyal beceri ve yenilikçi düşünme eğilimleri üzerinde olumlu etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca bu tekniklerin öğrencilere olumlu deneyimler yaşattığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to examine the effects of gallery walk and jigsaw II techniques applied in 6th grade social studies course on student's academic success as well as their, attitudes towards the course, motivation, social skills and innovative thinking tendencies. In addition, it is aimed to determine student experiences about the application of gallery walk and jigsaw II techniques in the classroom. Method: In this study, quantitative and qualitative methods were used together. In order to explain the quantitative data in detail, embedded design, which is a type of mixed method research, was used during the study. In the quantitative dimension of the study, a quasiexperimental design with a pretest-posttest control group design was used. In the qualitative dimension, basic qualitative research design was used. The study group of the research contained of 64 students in 3 different branches of a regional boarding secondary school in Muş, Türkiye (D1: 22, D2: 20, F: 22). In this study, the Production, Distribution and Consumption Academic Achievement Test (PADAT) developed by the researcher and the Social Studies Attitude Scale (SSAS), Social Studies Motivation Scale (SSMS), Social Skills Scale (SSS), Innovative Thinking Tendency Scale for Secondary School Students (ITSTS) and semi-structured interview forms prepared by the researcher in the qualitative dimension of the study were used as data collection tools. Findings: According to the findings obtained as a result of the research, it was determined that there was a significant improvement in the academic achievement, attitude and motivation variables in the experimental group-I, where the gallery walk technique was applied, compared to the control group. In addition, compared to the control group, there was a significant difference in attitude and motivation variables in the experimental group-II where the jigsaw II technique was applied. There was no significant difference between the experimental groups and the control group in the variables of social skills and innovative thinking tendencies. As a result of the interviews with the students after the application, it was seen that the students' gallery walk and jigsaw II experiences were positive. While the gallery walk experiences of the students were more in the direction of providing effective learning, self-control, being happy and excited, developing peer relations and peer teaching, the jigsaw II group students were more in the direction of providing effective learning, gaining positive attitude, being happy and excited, co-operating and developing peer relations. Conclusions: As a result of the study, it was determined that the application of gallery walk and jigsaw II techniques in social studies course had a positive effect on students' academic achievement, attitude, motivation, social skills, and innovative thinking tendencies. It was also found that these techniques provided positive experiences for the students.