Güncel sanatta yeni medya ve dijital enstalasyon
New media and digital installation in contemporary art
  1. Tez No: 848532
  2. Yazar: MERVE SÜRÜCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. OLCAY ATASEVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Güncel Sanat, Yeni Medya, Dijital Sanat, Enstalasyon, Dijital Enstalasyon, Contemporary Art, New Media, Digital Art, Installation, Digital Installation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
21. yüzyılda her alanda meydana gelen gelişmeler sanat alanlarını etkilemiş, bakış açılarını uygulama ve üretim yöntemlerini değiştirmiştir. Klasik anlayış yerini gelişen teknoloji ile farklı düşünce ve tekniklere bırakmıştır. Artık sanat, üretilen sanat eserlerinin biçim özelliklerinden çok kavramsal açıdan değerlendirilen, sorgulanan sanat eserlerini ortaya çıkarmaya başlamıştır. Bunu teşvik eden dönemin ihtiyaçları, politikaları ve en önemlisi gelişen teknolojik olanaklar olmuştur. 2019'da ortaya çıkan Covid-19 pandemi dönemi de teknolojinin getirdiği olanakların insan ve kültür yaşamına daha çok dahil olduğu sürecin tetikleyicisi olmuştur. Yaşanan her süreç o dönemin yeni ihtiyaçlarını ortaya çıkarmış, birçok alanda olduğu gibi sanat alanlarının da yenilenmesine olanak sağlamıştır. 20. yüzyılda ortaya çıkan Pop-Art, Postmodernist sanat anlayışları gibi kapitalist sistemde hızlıca tüketilen ve üretilen sanat biçimleri, günümüzde varlığını hala sürdürse de bu ortam 21. yüzyılın daha ileri teknolojisinin etkisiyle, Yeni Medya ve Dijital Sanat kavramlarına çok daha etkili ve önemli bir şekilde yönelmektedir. Bu alanda ortaya çıkan sanatçılar ve sanat eserleri daha hızlı bir şekilde izleyici kitlesine ulaşmaktadır. Sanat için kullanılan malzemelerin tekniği, sergilenecek alanlar dahil teknolojik gelişmeler ile değişime uğramıştır. Çağdaş yaklaşımlardan enstalasyon sanatında olduğu gibi birçok sanat mekânı dijital teknoloji kullanarak düzenlemeler yapmaya başlamış, bilgisayar destekli yapılan çalışmalar gerçek mekâna teknolojik aygıtlarla yansıtılabilmiştir. Teknolojik araçlarla yansıtılabilen ve giyilebilen sanat biçimleri, farklı mekânları ortaya çıkarmış, günümüz izleyicisine hitap eden ortamlar oluşmuştur. Dolayısıyla sanat artık, dijitalleşmenin getirdiği teknolojik altyapı sayesinde birçok insana bir tuşla ulaşılacak kadar yakındır. Bu durum tüketim, zaman ve ekonomi gibi önemli unsurlardan tasarruf edilmesini sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Improvement which occurring in every field in the 21st century has affected art field, and this improvement has changed the implementation of aspects and production techniques. The traditional mindset has given way to new ideas and techniques, thanks to advancements in technology. Now, art has started to expose the artwork which conceptually evaluated and questioned more than formal features of the artworks. The needs of the period, policies and most importantly, developing technological opportunities were the ones which encouraged this adaptation. Covid-19 pandemic process that emerged in 2019 has become the catalyst for the time which, opportunities brought by technology has entered much more human life and cultural. Every process that happens exposed new requirements of that period and it enabled regenerate the art fields as happens in every field. Despite Pop-Art that emerged in the 20th century, artworks that are quickly consumed and produced in capitalist environment as postmodernist art mentality is surviving, they have been trending to new media and digital art concepts in a much more effective and significant way. Artists and artworks emerging in this field have reached out the audience more quickly. The technique of materials which be used in artworks including exhibition areas have changed with improving technology. Many art venues have begun to arrange by using technology as occurs in modern approaches including installation art and, computer aided artworks have could projected on real screen. The art forms which, can be projected with technologic materials and wearable have exposed different places and they have created attracting attention and appealing to today's audience art venues. The art has become as close to many people as a button because of technologic substructures which digitalization brought. This situation enabled savings in important factors such as consumption, time and economy.