Post-dijital sanatta maddesellik: Türk yeni medya sanatında dijital görselliğin fiziksel mekân ve enstalasyona dönüşümü
Materiality in post-digital art: The transformation of digital visuality into physical space and installation in Turkish new media art
  1. Tez No: 1011225
  2. Yazar: ERDEM ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Alternatif sanat mekanları, Amerikan pop sanatı, Elektronik sanat, Çağdaş resim sanatı, Alternative art places, American pop art, Electronic art
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
Özet
Dijital teknolojilerin çağdaş sanat alanındaki hızlı gelişimi, görsel üretim süreçlerini köklü bir biçimde dönüştürmüştür. Başlangıçta ekran temelli ve sanal bir olgu olarak değerlendirilen dijital sanat, günümüzde post-dijital estetik bağlamında fiziksel mekânla, mimariyle ve insan bedeniyle etkileşime giren somut yapılara evrilmiştir. Bu araştırma, dijital görselliğin ekranın ötesine geçerek fiziksel mekân ve enstalasyon pratikleri aracılığıyla nasıl maddeselleştiğini Türk yeni medya sanatı örnekleri üzerinden incelemeyi amaçlamaktadır. Nitel araştırma yöntemlerinden örnek olay çalışması deseniyle kurgulanan bu tezde; Hakan Yılmaz, Memo Akten, OUCHHH Studio (Ferdi Alıcı ve Eylül Duranağaç Alıcı), Candaş Şişman ve Ali Miharbi'nin seçilmiş eserleri görsel ve kavramsal analiz yöntemleriyle değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları, dijital sanatın salt sanal veya maddesiz bir form olduğuna dair geleneksel algının geçerliliğini yitirdiğini göstermektedir. İncelenen eserlerde; dijital verinin ve algoritmik süreçlerin projeksiyon haritalama (video mapping), sarmalayıcı (immersive) enstalasyonlar, veri heykelleri ve çok duyulu akustik sistemler aracılığıyla fiziksel çevreye entegre olduğu saptanmıştır. Türk yeni medya sanatçılarının pratikleri, izleyiciyi pasif bir gözlemci olmaktan çıkararak mekânı dönüştüren aktif birer katılımcı konumuna taşımaktadır. Sonuç olarak çalışma, dijital sanatın Türkiye'deki güncel gelişimini salt bir teknoloji kullanımı olarak değil, veri, beden ve mekân ilişkisini yeniden tanımlayan ontolojik bir“maddeselleşme”süreci olarak ortaya koymakta ve bu alandaki kuramsal literatüre özgün bir katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The rapid development of digital technologies in the field of contemporary art has radically transformed visual production processes. Initially considered a screen-based and virtual phenomenon, digital art has evolved into tangible structures that interact with physical space, architecture, and the human body within the context of post digital aesthetics. This research aims to examine how digital visuality moves beyond the screen and materializes through physical space and installation practices, specifically focusing on examples from Turkish new media art. Designed as a qualitative case study, this thesis evaluates selected works by Hakan Yılmaz, Memo Akten, OUCHHH Studio (Ferdi Alıcı and Eylül Duranağaç Alıcı), Candaş Şişman, and Ali Miharbi through visual and conceptual analysis. The research findings demonstrate that the traditional perception of digital art as a purely virtual or immaterial form is no longer valid. In the analyzed works, it has been determined that digital data and algorithmic processes are integrated into the physical environment through projection mapping, immersive installations, data sculptures, and multi-sensory acoustic systems. The practices of Turkish new media artists elevate the viewer from a passive observer to an active participant who transforms the space. Consequently, this study reveals the contemporary development of digital art in Turkey not merely as the use of technology, but as an ontological“materialization”process that redefines the relationship between data, body, and space, thereby providing a unique contribution to the theoretical literature in this field.