The impact of being public on firm performance during COVID-19: A quasi-experimental study for Turkiye
Halka açık olmanın COVID-19 döneminde firma performansına etkisi: Türkiye için yarı deneysel bir çalışma
- Tez No: 848575
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEYİD FAHRİ MAHMUD
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Maliye, Econometrics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Applied Econometrics, COVID-19, Quasi-Experimental Design, Corporate Finance
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ekonomi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Yakın tarihimizde eşi benzeri görülmemiş bir şok olan COVID-19, bir virüsün ötesinde ekonomi, ticaret ve ticaret dahil olmak üzere yaşamın tüm yönlerini ve özellikle ekonominin reel sektöründeki firmaların yönetimsel faaliyetlerinin dinamiklerini etkilemiştir. Bu çalışmada, Türkiye'de Pandemi döneminde halka açık olmanın firma performansı üzerindeki etkisi analiz edilmiştir. Firma performansı likidite, karlılık, kaldıraç ve verimlilik olmak üzere 4 ana kategori altında ölçülmüştür. Halka açık bir firma olmanın etkisini analiz etmek için, halka açık olmayan firmalar (özel firmalar) arasından bir eşleştirme grubu örneklemi oluşturmak için Probit spesifikasyonu ile eğilim puanı eşleştirme (PSM) yöntemi kullanılmıştır. Daha sonra, halka açık firmaların göreceli performansını görmek amacıyla farklı performans ölçütleri üzerindeki net nedensel etkiyi analiz etmek için farklar farkı (DID) regresyonları kullanılmıştır. (i) COVID-19 döneminde halka açık firmaların net likidite pozisyonunun eşleşen özel firmalara kıyasla daha iyi olduğu ve bu etkinin KOBİ'ler ve imalat dışı firmalar için daha büyük olduğu görülmüştür. (ii) Karlılık açısından bakıldığında bu etki, aktif karlılığı için anlamlı olmasa da, net kar marjı için güçlü ve pozitiftir. (iii) Halka açık olmanın, özel firmalara kıyasla firmaların finansal kaldıracı üzerinde salgın sırasında negatif bir net etkisi vardır. (iv) Etkinlilikle ilgili olarak, halka açık firmaların pandemi döneminde eşleşen özel firmalardan daha iyi performans gösterdiği ortaya çıkmıştır. (v) Bu çalışmanın sonucunda, halka açık olmanın COVID-19 döneminde KOBİ'lerin genel finansal performansı üzerinde güçlü ve olumlu bir net etkiye sahip olduğuna ve bu etkinin büyük firmalar için anlamlı olmadığına dair kanıtlar bulunmuştur. Dolayısıyla bu çalışma, halka açık firmaların performanslarının pandemi yıllarında borsaya kote olmayan eşleştirilmiş firmalardan önemli ölçüde daha iyi olduğunu ortaya koymuştur. Bu çalışmanın politika yapıcılar için önemli bulgusu, KOBİ'leri halka açılmaya teşvik etmenin şirketlerin performansını ve dolayısıyla ekonomiyi COVID-19 gibi şoklara karşı daha dirençli hale getireceğidir. ANAHTAR KELİMELER: Uygulamalı Ekonometri, COVID-19, Yarı-Deneysel Yontem, Kurumsal Finans
Özet (Çeviri)
COVID-19, being an unprecedented shock in our recent history, was beyond a virus that affected all aspects of life including economics, commerce and trade and in particular dynamics of the managerial operations of firms in the real sector of the economy. In this study, impact of being public on firm performance has been analyzed, during the Pandemic period in Turkiye. Firm performance is measured under 4 main categories: liquidity, profitability, leverage, and efficiency. In order to analyze impact of a being public firm, propensity score matching (PSM) method with Probit specification is utilized to construct sample of a matching group among the firms that are not publicly listed (private firms). Afterwards, difference-in-differences (DID) regressions are employed to analyze the net causal impact on different measures of performance, to see the relative performance of the publicly listed firms. It has been found that (i), public firms' net liquidity position was better with regard to matched private firms during covid-19 and this impact is observed to be greater for SMEs and non-manufacturing firms. (ii) From the profitability perspective, although the impact was not significant in terms of return on assets, it was strongly positive for the net profit margin. (iii) Being public has a negative net effect on financial leverage of firms in comparison to the private firms during the pandemic. (iv) Regarding the efficiency, it is revealed that public firms performed better than matched private firms amidst the pandemic period. (v) As a result of this study, evidence was found that being a public firm has a strong and positive net impact on the overall financial performance of SMEs during the COVID-19 period and this impact was not significant for large firms. Thus, this study revealed that public firms' performances are significantly better than the matched non-listed firms amidst the pandemic years. The important finding of this study for policymakers is that encouraging SMEs to go public will make the companies' performance, and therefore the economy, more resilient to shocks such as COVID-19.