Konya Şehir Hastanesi çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniğine başvuran ebeveynlerin çocukluk çağı aşı uygulamaları hakkındaki tutumlarını etkileyen faktörler
Factors influencing the attitudes of parents visiting the pediatric clinic at Konya city Hospital towards childhood vaccination
- Tez No: 848609
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA GÖKGÖZ DURMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aşı, Tutum, Bilgi düzeyi, Ebeveyn, Çocuk, Vaccination, Attitude, Knowledge Level, Parent, Child
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Konya Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Aşı tereddütü konusu uzun yıllardır önemli bir sorun olarak devam etmekte, bağışıklama programlarının başarısını baltalamakta ve bireylerin bulaşıcı hastalıklara yakalanma riskinin artmasına sebebiyet vermektedir. Bu çalışmanın amacı; ebeveynlerin çocukluk çağı aşı uygulamaları hakkındaki tutumlarını tespit etmek, aşı uygulamaları hakkındaki tutumlarının sosyodemografik özellikleri ve aşı uygulamaları hakkındaki bilgi düzeyleri ile ilişkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma 1 Mayıs 2023- 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında Konya Şehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Polikliniği'ne başvuran ve çalışmaya katılmayı kabul eden 400 ebeveyn ile gerçekleştirildi. Tüm katılımcılara sosyodemografik özelliklerle beraber aşı uygulamaları hakkında bilgi düzeyinin de değerlendirildiği soruları içeren Sosyodemografik Anket Formu ve aşı tutumunun değerlendirildiği Çocukluk Çağı Aşıları Hakkında Ebeveynlerin Tutumları Ölçeği (ÇAHET) yüzyüze görüşme yöntemi ile doldurtuldu. Verilerin analizinde SPSS 22,0 programı kullanıldı ve p değerinin 0,05). Sonuç: Katılımcıların dörtte birinden fazlası aşı tereddütlüydü. Aşılar hakkında bilgi düzeyi arttıkça aşı tereddüt düzeyi azalmaktaydı. Bu bilgiler ışığında aşı tereddütünün dikkate alınması gereken boyutlarda olduğu görülmekte ve en çok bilgi kaynağı olarak tercih edilen sağlık çalışanlarına bu konu hakkında verilecek eğitimlerin artırılması, bilgi kaynağı olarak tercih edilebilen sosyal medya, internet, televizyon v.b. kaynaklarda bu konudaki sağlıklı bilgilerin artırılması, ebeveynlerin bilgi düzeyini ve farkındalığını artırmaya yönelik çalışmalar yapılması ile aşı tereddütünü önleyici tedbirler alınması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Vaccine hesitancy has been a significant issue for many years, undermining the success of immunization programs and increasing the risk of individuals contracting infectious diseases. This study aims to identify parental attitudes towards childhood vaccination, examine the relationship between these attitudes, sociodemographic characteristics, and knowledge levels about vaccination. Materials and Method: The study was conducted between May 1, 2023, and July 1, 2023, with 400 parents who visited the Pediatric Clinic at Konya City Hospital and agreed to participate. Participants completed face-to-face interviews using a Sociodemographic Questionnaire, including questions about knowledge levels regarding vaccination, and the Parents Attitudes About Childhood Vaccines Scale (PACV). Data analysis was performed using SPSS 22.0, considering p-values 0.05). Conclusion: Over 25% of participants exhibited vaccine hesitancy. As knowledge about vaccines increased, vaccine hesitancy decreased. Considering these findings, it is crucial to address vaccine hesitancy by enhancing education for healthcare professionals, increasing accurate information on platforms such as social media, the internet, and television, and implementing initiatives to raise parental knowledge and awareness about vaccines.