Doğum şeklinin postpartum depresyon üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of delivery method on postpartum depression
- Tez No: 793394
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜMMÜGÜLSÜM ESENKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Edinburgh Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği, Postpartum, depresyon, Sezaryen doğum, Vajinal doğum, Edinburgh Postpartum Depression Scale, Postpartum, depression, Cesarean delivery, Vaginal delivery
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kocaeli Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Postpartum dönem gebelik esnasında, doğumda ve doğum sonrasında kadında oluşan fizyolojik, ruhsal ve sosyal değişimleri içeren ve bu değişimlere uyumu gerektiren önemli bir süreçtir. Postpartum depresyon (PPD), Mental Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı (DSM-5)'nda hamilelik veya doğum sonrası 4 haftaya kadar ortaya çıkan depresif duygudurum değişiklikleri olarak tanımlanmaktadır. Anne ve yenidoğanda ciddi morbidite ve mortaliteye yol açabilen önemli bir bozukluk ve halk sağlığı sorunudur. Başlangıcı sinsi olabilen PPD, özellikle hafif ve orta şiddette olduğunda ve hastanın yardım arayışı desteklenmediği takdirde gözden kaçabilmektedir. Bu olgularda PPD uzun süre devam ederek hastaneye yatış gerekli olacak derecede ağırlaşabileceği için erken tanı önemlidir. Çalışmamızda öncelikli olarak doğum şeklinin (vajinal doğum/elektif sezaryen/acil sezaryen) PPD üzerine etkisini incelemeyi ve risk grubunda olan annelere gerekli bilgilendirme ve yönlendirmenin sağlanmasını amaçladık. İkincil olarak, vajinal doğumda uygulanan müdahaleler ve sezaryende uygulanan anestezi yönteminin (spinal/genel/epidural/kombine) postpartum depresyon üzerindeki etkisini incelemeyi planlandık. Gereç ve yöntem: Çalışmamız, Konya Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine Nisan-Haziran 2022 tarihleri arası başvuran gebelerden ankete katılmayı kabul eden gönüllüler çalışmaya dâhil edilerek yapılmış olup, dışlama kriterlerine göre uygun olmayan gebeler çalışmaya dahil edilmedi. Gebeler 3. trimester son rutin kontrol muayenelerine geldiklerinde Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ile değerlendirildi. 3. trimesterde Beck Depresyon skalasında 17 puan ve üstünde puan alanlar çalışmaya dâhil edilmedi. Konya Şehir Hastanesi kadın hastalıkları ve doğum servisinde doğum yapan aynı katılımcıların doğum salonuna kabul edilmesinden itibaren doğum yaptıkları zamana kadar olan süreçte yapılan müdahaleler, işlemler, süreler ve partograf bilgileri hastaların dosyalarından kontrol edilerek kayıt edildi. Aynı katılımcılar postpartum 1. aydan sonraki kontrol muayeneleri için geldiklerinde Edinburgh Postpartum depresyon ölçeği (EDDÖ) ile değerlendirildi. EDDÖ skoru ≥ 12 olan katılımcılarda PPD tanısı konuldu. Bulgular: Araştırmaya katılan 453 katılımcının tamamı Edinburgh postpartum depresyon ölçeğini tamamlamıştır. Araştırmaya katılan katılımcılardan 190 (%41,8) katılımcı Edinburgh Doğum Sonrası Depresyon Ölçeğinden 12 ve üzerinde puan almış olup postpartum depresyonda kabul edilmiştir. Edinburgh Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği 'ne göre postpartum depresyon olasılığı ile istatistiksel olarak anlamlı ilişkisi olduğu belirlenen son doğuma ilişkin faktörler; doğum şekli, sezaryen doğumda uygulanan anestezi şekli, gebelikte sağlık sorunu, gebelikte Covid-19 geçirmek, emzirmemek, doğum haftası ve bebeğin yoğun bakımda kalma durumu olarak saptanmıştır. Yine aynı ölçeğe göre postpartum depresyon ile istatistiksel olarak anlamlı ilişkisi olduğu belirlenen sosyodemografik faktörler; medeni durum, öğrenim durumu, eş çalışma durumu, evlilik süresi, eş ile iletişim ve aile tipi olarak saptanmıştır. Doğum sonrası hemoglobin seviyesi ile postpartum depresyon arasında da istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızda postpartum depresyon sıklığı %41,8 gibi ihmal edilemeyecek düzeyde olması nedeniyle postpartum dönemdeki hastalar iyi sorgulanmalı ve depresyon açısından iyi değerlendirilmesi gerekmektedir. Etkin bir tedavisi olmasına rağmen olguların yarısından azı tanı almaktadır. Özellikle postpartum depresyon gelişimine yatkınlık yaratan durumların tespit edilmesi, hem postpartum depresyonun erken tanı ve tedavisine, hem de anne, çocuk ve toplum sağlığının korunmasına olumlu katkı sağlayacaktır. Bu bağlamda postpartum depresyonu etkileyen faktörlerin bilinmesi, hastaların gebelik ve postpartum dönemde bu faktörler açısından iyi değerlendirilmesi, hastaya postpartum dönemde depresyon envanterinin uygulanması ve risk grubundaki hastaların ilgili birimlere yönlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and purpose: The postpartum period is an important process that includes the physiological, psychological and social changes that occur in women during pregnancy, childbirth and postpartum and requires adaptation to these changes. Postpartum depression (PPD) is defined in the DSM-5 as depressive mood changes that occur up to 4 weeks after pregnancy or postpartum. It is an important disorder and public health problem that can cause serious morbidity and mortality in the mother and newborn. PPD, which can have an insidious onset, can be overlooked, especially when it is mild to moderate and if the patient's help seeking is not supported. Early diagnosis is important in these cases, as PPD may persist for a long time and become severe enough to require hospitalization. In our study, we primarily aimed to examine the effect of delivery type (vaginal delivery/elective cesarean/emergency cesarean section) on PPD and to provide necessary information and guidance to mothers in the risk group. Secondly, we planned to examine the effect of the interventions applied in vaginal delivery and the anesthesia method applied in cesarean section (spinal/general/epidural/combined) on postpartum depression. Method and materials: In this study; Pregnant women who applied to the Konya City Hospital Obstetrics and Gynecology Polyclinic between April and June 2022 were included in the study, and pregnant women who did not meet the exclusion criteria were excluded from the study. When the pregnant women came to their third trimester final routine control examinations, they were evaluated with Beck Depression Inventory. Those who scored 17 or higher on the Beck Depression Scale in the third trimester were not included in the study. The interventions, procedures, durations and partograph information of the same participants who gave birth in the gynecology and obstetrics service of Konya City Hospital from the time they were admitted to the delivery room until the time they gave birth were recorded by checking the files of the patients. The same participants were evaluated with the Edinburgh Postpartum depression scale and a questionnaire when they came for follow-up examinations after the 1st month postpartum. Participants with an Edinburgh Postpartum depression scale score ≥ 12 were considered to have PPD. Results: All 453 participants in the study completed the Edinburgh postpartum depression scale. Among the participants participating in the study, 190 (41.8%) participants scored 12 or higher on the Edinburgh Postpartum Depression Scale and were considered to be postpartum depression. According to the Edinburgh Postpartum Depression Scale, factors related to the last birth determined to be statistically significantly associated with the probability of postpartum depression; type of delivery, type of anesthesia applied in cesarean section, health problem during pregnancy, Covid-19 during pregnancy, not breastfeeding, week of birth and staying in the intensive care unit. Again according to the same scale, sociodemographic factors determined to have a statistically significant relationship with postpartum depression; marital status, education status, spouse employment status, duration of marriage, communication with spouse and family type. A statistically significant relationship was also found between postpartum hemoglobin level during pregnancy and postpartum depression. Conclusion: Since the incidence of postpartum depression in our study was 41.8%, which could not be neglected, patients in the postpartum period should be well questioned and evaluated in terms of depression. Although there is an effective treatment, less than half of the cases are diagnosed. In particular, the detection of situations that predispose to the development of postpartum depression will contribute positively to the early diagnosis and treatment of postpartum depression, as well as to the protection of maternal, child and community health. In this context, it is necessary to know the factors affecting postpartum depression, to evaluate the patients well in terms of these factors in the pregnancy and postpartum period, to apply the depression inventory to the patient in the postpartum period, and to refer the patients in the risk group to the relevant units.