Corchorus olitorius L. ( Molehiya) fenolik içeriğinin, antioksidan ve antimikrobiyal aktivitesinin belirlenmesi
Determination of Corchorus olitorius L. (Molechia) phenolic content, antioxidant and antimicrobial activity
  1. Tez No: 848692
  2. Yazar: IMANE HASSAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH GÖGER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Ekstre, Aktivite, HPLC-/MS/MS, Corchorus olitorius, Extract, Activity, LC-MS/MS
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada, Bursa Görükle Mahallesinde kültürü yapılan Corchorus olitorius L. (Malvaceae) ile Lübnan'da marketten alınan Mısır menşeili Corchorus olitorius L bitkilerinin etanol ekstreleri, ve %5'lik infüzyonları, fitokimyasal olarak incelenmiştir. Ekstrelerin, toplam fenolik madde miktar tayini, antimikrobiyal ve antioksidan aktiviteleri belirlenmiştir. Antioksidan aktivite, DPPH• ve ABTS•+ radikal süpürücü etki üzerinden test edilmiştir. Antimikrobiyal aktivite testlerinde, çeşitli suşlara ait fungus ve bakteriler kullanılmıştır. Etanol ekstrelerinin fitokimyasal içerikleri Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografisi-Kütle Spektrometrisi/ Kütle Spektrometrisi ile incelenmiştir. Kinik asit, protokateşik asit, protokateşikasit heksozit, Kafeik asit, 3-Kafeoilkinik asit, 5-Kafeoilkinik asit, 1,3-Dikafeoilkinik asit, 3,4-Dikafeoilkinik asit. Luteolin/Kamferol asetil glukozit, Kersetin glukozit, Kersetin asetilglukozit, Kersetin pentozit, Astragalin, Kersetin ekstrelerde standard kullanmadan tentatif olarak tanımlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, ethanol extracts and 5% infusion of Corchorus olitorius L. (malvaceae) collected from the cultivated field in Bursa Görükle District and corn-origin Corchorus olitorius L plants purchased from the market in Jordan were examined phytochemically. Total phenolic substance quantification, antimicrobial and antioxidant activities of the extracts were determined. Antioxidant activity was tested on DPPH• and ABTS•+ radical scavenging effect. Antimicrobial activity tests were performed using a different strain of fungus and bacteria. Phytochemical content of ethanol extracts were examined by High Performance Liquid Chromatography-Mass Spectrometry/Mass Spectrometry. Quinic acid, protocatechuic acid, protocatechulic acid hexoside, Caffeic acid 3-Caffeoylquinic acid, 5-Caffeoylquinic acid, 1,3-Dicaffeoylquinic acid, 3,4-Dicaffeoylquinic ide, Astragallin, Quercetin have been identified tentatively (without standard) in extracts.