Ideal society in Nizami Ganjavi's Iskandarname and Thomas More's Utopia
Nizami Genjavi'nin İskandername'sinde ve Thomas More'un Ütopya'sında ideal toplum
- Tez No: 848718
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FILIZ BARIN AKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ütopya, İdeal Toplum, Din, Nizami Gencevi, İskendername, Thomas More
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
İdeal toplum anlayışı, tarih boyunca farklı kültür ve dillerde edebiyatın ana temalarından biri olmuştur. MÖ 4. yüzyılda Platon'un Devlet'inde (M.Ö. 375) ortaya çıkan ideal toplum fikri, şiir ve düzyazı gibi çeşitli tür ve üsluplarda gelişti. Batı edebiyatının temsilcisi İngiliz filozof Sir Thomas More'un örneğin Avrupa'nın onbeşinci yüzyıl tarihi bağlamıyla şekillenen Ütopya'sı (1516), ütopya edebiyatına önemli bir katkı olarak değerlendirilmiştir. Platon'un ideal şehir kavramlarını İslam öğretileriyle uyumlu hale getiren Müslüman filozof Ebu Nasr El-Farabi (870-950), doğu ütopik edebiyat geleneğinde önemli bir metin haline geldi. Ütopik kavramın onikinci yüzyıldaki ilk örneklerinden biri olan Azerbaycanlı filozof Nizami Gencevi de İskandarname (1194 veya 1196-1202) adlı şiirinde ideal toplumun bu çerçevesini benimsemiştir. Bu tez, Thomas More'un Ütopya'sı ve Nizami Gencevi'nin İskandarname'si ile temsil edilen doğu ve batı ütopik geleneklerini karşılaştırmaktadır. Her iki eserin de birey ve günlük yaşam, ekonomi ve çalışma, din ve özgürlük, yönetim ve adalet sistemlerine ilişkin anlayışlarına odaklanılıyor. İskendername ve Ütopya toplumdaki doğanın, hayvanların ve insan ilişkilerinin önemine vurgu yaparak bedensel bakım ve sağlıklı beslenme alışkanlığının önemini vurgulamaktadır. Barbar ve uygar toplumları karşılaştırarak uyum ve barışın gerekliliğini vurguluyorlar. Ahirete, ilahi güce ve Allah'ın nimetine şükretmeye inanırlar. Her iki toplum da sıkı çalışma sayesinde, itaatsizliğin kötü davranış ve sınır dışı edilmenin ceza olarak görüldüğü müreffeh şehirlere dönüştü. Ancak ideolojilerde ve kültürel özelliklerde farklılıklar vardır. Nizami'nin ideal şehri sınıf ayrımından yoksunken, More'un Ütopyası kölelerden ve yönetim sisteminden bahsediyor. İskandarname barışı ve Tanrı'ya ibadet etmeyi hayal ederken, Ütopya daha çok toplumsal rutinlere ve büyük bir grup aylak rahip, din adamı ve zengin soyluya odaklanıyor. Bu farklılıklara rağmen her iki eser de doğanın, hayvanların ve insan ilişkilerinin toplumdaki önemini vurgulamaktadır. Araştırma, İskendername ile Ütopya arasındaki karşılaştırmaları, farklılıkları ve benzerlikleri ortaya koyarak, neredeyse her kültürün benimsediği farklı idealleri yeniden düşünmeyi, yeniden değerlendirmeyi ve kabul etmeyi amaçlıyor. İskendername ve Ütopya, mükemmel toplum anlayışının zaman içindeki farklılıklarını ve paralelliklerini görme fırsatı sunuyor. Tez, Gencevi'nin ideal toplumunun More'unkine benzediğini tespit etmeyi amaçlayarak, doğayla kurulan bağa ve hayvanların toplumdaki değerine vurgu yapmaktadır. Her iki eser de ütopiktir, ancak İskandarname daha idealize edilmiş olup eşitlik adına eşitliğin ötesine geçmektedir; More'un Ütopyası ise eşitliğe dayanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The conception of an ideal society has been one of the central themes of literature throughout history across different cultures and languages. Originating in Plato's Republic (375 B.C.) in the fourth century B.C., the idea of an ideal society evolved in various genres and styles, such as poetry or prose. Representative of Western literature, English philosopher Sir Thomas More's Utopia (1516), shaped by European fifteenth century historical context for instance has been considered as a significant contribution to utopian literature. Muslim philosopher Abu Nasr Al-Farabi (870-950), who harmonized Plato's ideal city concepts with Islamic doctrines became an important text in eastern utopian literary tradition. Azerbaijani philosopher Nizami Ganjavi, one of the earlier examples of utopian concept from the twelfth century, also adopted this framework of ideal society in his poem Iskandarname (1194 or 1196-1202). This thesis compares eastern and western utopian traditions as represented by Thomas More's Utopia and Nizami Ganjavi's Iskandarname. Focusing on both works' conceptions of the individual and daily life, economy and work, religion and freedom as well as governance and justice systems. Iskandarname and Utopia emphasize the importance of nature, animals, and human relationships in society, highlighting the significance of bodily care and healthy eating habits. They contrast barbaric and civilized societies, emphasizing the need for harmony and peace. They believe in afterlife, divine power, and gratitude for God's favour. Both societies evolved into prosperous cities through hard work, with disobedience seen as misbehaviour and expulsion as punishment. However, there are differences in ideologies and cultural specifics. Nizami's ideal city lacks class distinction, while More's Utopia mentions slaves and a governance system. Iskandarname dreams of peace and worshipping God, while Utopia focuses more on societal routines and a large group of idle priests, religious men, and wealthy noblemen. Despite these differences, both works highlight the importance of nature, animals, and human relationships in society. By comparing and contrasting, and generating the similarities and differences between Iskandarname and Utopia, the research aims to rethink, reassess, and acknowledge the diverse ideals held by nearly every culture. Iskandarname and Utopia provides an opportunity to see variations and parallels in the concept of the perfect society over time. The thesis aims to determine that, Ganjavi's ideal society is similar to More's, emphasizing the connection established with nature and the value of animals in society. Both works are utopian, but Iskandarname is more idealized, transcending equality for equity, while More's Utopia is based on equality.