Creative drama as a participatory inquiry with Syrian women refugees in Türkiye: Kitchen as a metaphor
Türkiye'deki Suriyeli kadın mültecilerle katılımcı bir araştırma olarak yaratıcı drama: Bir metafor olarak mutfak
- Tez No: 848717
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZAN HAYDARİ PAKKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Yaratıcı Drama, Suriyeli Mülteci Kadınlar, Mutfak, Kültürlerarası İletişim, Toplumsal Bütünleşme, Creative Drama, Syrian Refugee Women, Kitchen, Intercultural Communication, Social Cohesion
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 301
Özet
Bu doktora tezi, Suriyeli mülteci kadınların Türkiye'deki yaşam deneyimlerini derinlemesine incelemek için yaratıcı dramanın bir araştırma metodolojisi olarak potansiyelini ortaya koymayı ve aynı zamanda mülteci kadınların kültürel farklılıklardan kaynaklanan sorunlara çözüm bulmalarına ve bu farklılıkların arkasındaki nedenleri sorgulamalarına bir kapı aralamayı amaçlamaktadır. Suriyeli mülteci kadınların mülteci olmaktan kaynaklı deneyimlerine odaklanan bu çalışma kadınları kendilerini gerçekleştirme biçimlerini ve kendilerini ifade etme araçlarını anlamayı hedeflemektedir. Bu hedefi elde ederken kadınların günlük yaşamlarında kullandığı ifade biçimlerine en çok eşlik eden 'mutfak' metaforunu merkeze almaktadır. Yaratıcı dramanın bir yöntem olarak kullanıldığı çalışmada kadınların en özgün deneyimlerinden hikayelerine dair derinlemesine bilgiye erişilmektedir. Kadın Kadına Mülteci Mutfağı, Zahter ve Umut Güneşi Gıda Girişimi gibi üç farklı kadın mutfak girişiminde yer alan yerel ve mülteci kadınlarla gerçekleştirilen yaratıcı drama atölyelerinde derinlemesine mülakat ve katılımcı eylem araştırması gibi teknikler kullanılmıştır. Yaratıcı drama atölyelerini gerçekleştirmek için seçilen 'mutfak'ın iletişim angajmanlarını artırmakla birlikte kadınların yaşam deneyimlerini ifade etme ve paylaşma konusunda daha rahat bir alan olduğu anlaşılmıştır. Buna ek olarak, 'mutfak' farklı kültürlerden kadınların güvenli alanı olması nedeniyle belli başlı evrensel haklarını aradıkları, anladıkları ve paylaştıkları sivil bir alana dönüşmüştür. Mültecilik, göç, kadın hakları, dil engeli, ayrımcılık, komşuluk ilişkileri, kimlik, aidiyet ve günlük hayatta karşılaştıkları sorunlar başta olmak üzere 'mutfak'ta gerçekleştirilen yaratıcı drama atölyelerinde pek çok kavram ele alınmış ve kadınların kendilerini güçlendirebilecekleri bir çerçeve oluşturulmuştur. Araştırma, yaratıcı dramanın hem kullanışlı bir araştırma tekniği hem de sosyal uyum için güçlü bir araç olarak önemini ortaya koymuştur. Ayrıca, mülteci krizi ile ilgili problemleri, kamusal politikaları ve toplumsal sorunları mülteci kadınların gözünden anlamayı kolaylaştırmış ve çözüme kadınların verebileceği katkıya dair bir perspektif geliştirmiştir.
Özet (Çeviri)
This doctoral thesis aims to uncover the potential of creative drama as a research methodology to deeply examine the life experiences of Syrian refugee women in Türkiye. It also seeks to open a gateway for these women to find solutions to problems arising from cultural differences and question the reasons behind them. This research delves into the unique experiences of Syrian refugee women, with a particular emphasis on their path towards self-discovery and means of self-expression. A central metaphor in this study is the 'kitchen,' which represents a vital aspect of their daily lives. To access the deep and authentic narratives of these women, creative drama serves as the primary research method. The creative drama workshops are conducted through extensive interviews and participatory action research, involving both local and refugee women across three initiatives; the Women to Women Refugee Kitchen, Zahter, and the Hope Sun Food Initiative. The“kitchen”setting for creative drama workshops has proven to be an effective way to enhance communication and provide a comfortable space for women to express and share their life experiences. This safe space has become a civil ground where women from diverse cultures can seek understanding and share their fundamental rights. The creative drama workshops conducted in the“kitchen”have addressed a wide range of concepts, including refugee status, migration, women's rights, language barriers, discrimination, neighborly relations, identity, belonging, and daily challenges, creating a framework for empowering women. This research demonstrates the significance of creative drama as a proper research technique and a powerful tool for social integration. Furthermore, it helps in understanding issues related to the refugee crisis, public policies, and social problems from the perspective of refugee women, developing an outlook on the contributions women can make towards solutions.