Aile hekimlerinin kulak burun boğaz hastalıkları konusundaki bilgi düzeylerinin araştırılması
Investigation of knowledge levels of family physicians on otorhinolaryngology
- Tez No: 848720
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU KAYHAN TETİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, KBB Hastalıkları, Uzmanlık Eğitimi, Aile Hekimliği Rotasyonları, Family Medicine, ENT Diseases, Specialization Training, Family Medicine Rotations
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Amaç: Aile hekimliği uzmanlık eğitiminde Kulak Burun Boğaz (KBB) hastalıkları rotasyonu bulunmamaktadır. Bu çalışmada aile hekimlerinin KBB hastalıkları konusundaki bilgi düzeylerini araştırmak ve uzmanlık eğitiminde KBB hastalıkları rotasyonunun gerekliliğini ortaya koymak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmamız kesitsel-tanımlayıcı tipte bir anket çalışmasıdır. Araştırmanın evrenini aile hekimliği uzmanlık öğrencileri, uzman aile hekimleri ve sözleşmeli aile hekimleri oluşturmaktadır. Ankette toplam 60 sorudan oluşan 3 bölüm yer almaktadır. İlk bölüm sosyodemografik bilgilerden, ikinci bölüm öz değerlendirme sorularından, üçüncü bölüm birinci basamakta sık karşılaşılan KBB hastalıklarına yönelik bilgi sorularından oluşmaktadır. Analizler SPSS (Statistical Package for Social Sciences; SPSS Inc., Chicago, IL) 22 paket programında değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya toplam 362 aile hekimi dahil edilmiştir. Mezuniyet sonrası, hizmet içi eğitim veya seminerler sırasında KBB eğitimi alanların öz değerlendirme ve KBB bilgi puanı anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. Tıp fakültesinde ve aile hekimliği uzmanlık eğitimi veya pratiği sürecinde KBB eğitimi almamış olanların öz değerlendirme ve KBB bilgi puanı anlamlı şekilde düşük bulunmuştur. KBB ile ilgili almış oldukları eğitimlerin üzerinden uzun zaman geçmiş olan katılımcıların öz değerlendirme ve KBB bilgi puanı anlamlı şekilde düşük bulunmuştur. Aile hekimlerinde öz değerlendirme puanı ile KBB bilgi puanı arasında pozitif yönde anlamlı bir korelasyon görülmüştür. Sonuç: Ülkemizde ve dünyada KBB hastalıkları birinci basamakta önemli bir yere sahiptir. Çalışmamızda da elde ettiğimiz sonuçlara göre eğitim düzeyi iyi olan hekimlerin öz güvenleri ve yetkinliklerinin daha yüksek olduğu görülmektedir. Tüm bunlar birlikte ele alındığında aile hekimlerinin uzmanlık eğitimi süreçlerinde ve hizmet içi seminerlerde KBB hastalıklarına ilişkin eğitimlerin zorunlu hale getirilmesinin faydalı olacağı kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: There is no rotation of Ear Nose Throat (ENT) diseases in Family Medicine speciality training. In this study, it was aimed to investigate the knowledge level of family physicians on ENT diseases and to reveal the necessity of ENT diseases rotation in speciality training. Materials and Methods: Our research is a cross-sectional-descriptive survey study. The population of the research consists of family medicine speciality students, specialist family physicians and contracted family physicians. There are 3 sections in the questionnaire consisting of 60 questions in total. The first part consists of sociodemographic information, the second part consists of self-evaluation questions, and the third part consists of information questions about ENT diseases frequently encountered in primary care. Analyzes were evaluated in 22 package programs of SPSS (Statistical Package for Social Sciences; SPSS Inc., Chicago, IL). Results: A total of 362 family physicians were included in the study. After graduation, during in-service training or seminars, the self-assessment and ENT knowledge scores of those who received ENT training were found to be significantly higher. The self-assessment and ENT knowledge scores of those who did not receive ENT training in the faculty of medicine and during the family medicine residency training or practice were found to be significantly lower. The self-assessment and ENT knowledge scores of the participants, who pass a long time over the training they received on ENT, were found to be significantly lower.A positive and significant correlation was observed between the self-assessment score and the ENT knowledge score in family physicians. Conclusion: ENT diseases have an important place in primary care in our country and in the world. According to the results we obtained in our study, it is seen that the self-confidence and competence of the physicians with a good education level are higher. Considering all these together, it was concluded that it would be beneficial to make ENT trainings compulsory in family physicians' residency training processes and in-service seminars.