The construction of nationalism and identity in the Balkans: A comparative analysis of post-Yugoslav Montenegro and Serbia (2006-2020)
Balkanlar'da milliyetçiliğin ve kimliğin inşası: Yugoslavya sonrası Karadağ ve Sırbistan'ın karşılaştırmalı bir analizi (2006-2020)
  1. Tez No: 848784
  2. Yazar: MEHMET EMRE YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLİN ECE ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: milliyetçilik, kimlik, (sosyal) inşacılık, Balkanlar, Karadağ, Sırbistan, nationalism, identity, (social) constructivism, the Balkans, Montenegro, Serbia
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Milliyetçilik ve kimlik günümüz Balkanlar'ında çok önemli bir yer tutmaktadır. Balkan ülkelerinde halen iç politikadan dış politikaya, ekonomiden ulaşıma, eğitimden sağlığa ve spora kadar her alanı etkileyebilmektedir. Balkan Yarımadası'nda geçmişten bu yana birçok millet ve farklı toplumlar yaşamıştır. Özellikle Yugoslavya'nın dağılması ve Karadağ ile Kosova'nın bağımsızlığını kazanmasından sonra bölgedeki ülke sayısı bir düzineyi geçmiştir. Ulusal, kültürel ve sosyal farklılıklara siyasi, diplomatik ve bürokratik farklılıklar eklenmiştir. Bugün çok uluslu ve çok kimlikli bir yapıya sahip olmasından dolayı Balkanlar, başta siyaset bilimciler ve sosyologlar olmak üzere sosyal bilimcilere bir nevi laboratuvar olanağı sunmaktadır. Balkanlar'daki bir Arnavut, bir“Boşnak,”bir Hırvat, bir Makedon, bir Sırp veya bir Sloven arasındaki fark ya da farklılıklar yaygın olarak biliniyor. Ancak bugüne kadar Balkan Çalışmaları, Kimlik Çalışmaları, Milliyetçilik ve Etnisite vb. çalışmalarda Sırp ve Karadağlı kimlikleri arasındaki farklılıklar ve ayrımlar çoğu kez göz ardı edilmiştir. Sırp ve Karadağlı olmak genellikle aynı kimlik ve aidiyet olarak ele alınmıştır. Bir Karadağlıyı bir Sırp'tan ayıran nedir? Milliyetçilik ve kimlik açısından Karadağ ile Sırbistan arasındaki farklar nelerdir? Onların milliyetçilikleri ve kimlikleri kendi aralarındaki ilişkileri etkiliyor mu? Ve eğer etkiliyorsa, nasıl etkiliyor? Onların milliyetçilikleri ve kimlikleri diğer aktörlerle olan ilişkilerini belirliyor mu? İlişkilerini nasıl belirliyor? Bu sorular, bu araştırmanın belkemiğini oluşturmaktadır. Ayrıca onların Rusya, AB, NATO vb. diğer aktörlerle olan ilişkileri Sırp ve Karadağlı kimlikleri bağlamında incelenmektedir. Özetle tez, Sırp ve Karadağlı kimliklerinin ayrı kimlikler olup olmadığını ve bu kimliklerin onların kendi ikili ve uluslararası ilişkilerini şekillendirip şekillendirmediğini tarihsel ve güncel bir bakış açısıyla sorgulamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Nationalism and identity hold a significant place in today's Balkans. They can still affect every field, from domestic to foreign policy, economy to transportation, education to health, and sports in the Balkan countries. Many nations and societies have lived in the Balkan Peninsula since then. Especially after the disintegration of Yugoslavia and the independence of Montenegro and Kosovo, the number of countries in the region has exceeded a dozen. The political, diplomatic, and bureaucratic diversities have been added to the national, cultural, and social diversities. Today, the Balkans have a multinational and multi-identity structure. Hence, the region offers a kind of laboratory opportunity to social scientists, specifically political scientists and sociologists. The differences between an Albanian, a“Bosniac/Bosniak,”a Croat, a Macedonian, a Serb, or a Slovene in the Balkans are widely known. However, until today, the differences and distinctions between Serbian and Montenegrin identities have often been ignored in studies such as Balkan Studies, Identity Studies, Nationalism and Ethnicity, etc. Being Serbian and being Montenegrin are generally considered the same identity and belonging. What distinguishes a Montenegrin from a Serb? What are the differences between Montenegro and Serbia regarding nationalism and identity? Do their nationalisms and identities affect the relationships among themselves? Moreover, if they affect, how? Do their nationalisms and identities determine their relationships with the other actors? How do they determine the relations? Those questions form the backbone of this research. Moreover, their relations with other actors, such as Russia, the EU, NATO, and so on, are examined in the context of Serbian and Montenegrin identities. In brief, the thesis aims to query from a historical and current perspective whether Serbian and Montenegrin identities are separate identities and whether these identities shape their own bilateral and international relations.