Limited şirketlerde ortaklıktan çıkma ve çıkarılma
Resignation and exclusion from partnership in limited companies
- Tez No: 848870
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAYFUN ERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Limited şirket, çıkma, çıkarılma, ayrılma akçesi, Limited Company, departure, expulsion, separation allowance
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Limited şirket, kurulumunun kolaylığı, ortakların sınırlı sorumluluğu sebebiyle gerek dünyada gerekse ülkemizde en çok olan ticaret şirket türüdür. Limited şirketin, TTK kapsamında ticaret şirketi olduğu belirtilmiş ise de, ortakların şahsi özellikleri daha ön plandadır. Ortaklar arasındaki bağ daha güçlü olup güven ilişkisine dayanmaktadır. Bu sebeple ortakların şirketten çıkma ve çıkarılması özel bir öneme sahiptir. Çalışmamızın içeriğini ayrılmanın bir türü olan limited şirketlerden çıkma ve çıkarılma hususu oluşturmaktadır. Limited şirkette, ortaklık, ortakların hak ve yükümlülükleri, çıkma ve çıkarılma halleri ile ayrılma akçesi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Limited Company, due to the ease of its establishment and the limited liability of partners, is the most common type of business company both globally and in our country. Although the Limited Company is defined as a commercial company within the scope of the Turkish Commercial Code (TCC), the personal characteristics of the partners are more prominent. The connection among partners is stronger and based on a trust relationship. Therefore, the departure and expulsion of partners from the company hold special significance.Our study focuses on the issue of leaving and being expelled from limited companies, which is a form of separation. In the Limited Company, partnership, the rights and obligations of partners, as well as the situations of departure and expulsion, are examined, along with the separation allowance.