Deprem sonrası geçici barınma sürecinde pnömatik sistem kullanımı bağlamında bir tasarım önerisi
A design proposal in the context of system use pneumatics in temporary sheltering process after earthquake
- Tez No: 849015
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVİNÇ ALKAN KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Deprem, Afet, Geçici Barınma Birimi, Taşınabilir Yapılar, Pnömatik Sistemler, Tasarım, Disaster, Earthquake, Temporary Building, Portable Structures, Pneumatic Systems, Design
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Toros Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Ülkemizde afetlerin meydana gelmesi ve tekrarlama olasılığı yüksektir. Bu sebeple afetlere karşı hazırlıklı olunması gerekmektedir. Afet sonrası temel sorunlardan biri acil barınma ihtiyacıdır. Bu süreçte geçici barınma birimlerinin kullanılması gerekmektedir. Günümüzde yaygın şekilde kullanılan taşınabilir yapıların başında çadır gelmektedir. Çadırlar afetten sonra acil durum barınma birimi olarak kullanılmaktadır. Kullanılan çadırların kalıcı konuta geçiş süresi boyunca ihtiyaçları tam olarak karşılayamadığı gözlenmiştir. Bu nedenle afetzedelerin ihtiyaçlarına cevap verebilecek taşınabilir yapılar incelenmiştir. İncelenen yapı sistemleri içerisinde mevcut avantajlar göz önünde tutularak pnömatik sistemler tercih edilmiştir. Pnömatik sistemler ülkemizde acil barınma amaçlı olarak yaygın kullanılmamaktadır. Ancak yurtdışı örneklerine ulaşılmıştır. Tez çalışması kapsamında literatür araştırması ve örnek incelemesi ile elde edilen veriler üzerinden pnömatik sisteme ilişkin avantaj ve dezavantajlar ortaya konmuştur. Yapılan tespitler doğrultusunda mevcut durumu iyileştirmeye yönelik Acil durum balonu (Emergency Bubble) isimli tasarım önerisi geliştirilmiştir. Sunulan tasarım önerisi malzeme kullanımı, modülerlik, güvenlik, işlevlik bağlamında çözüm önerisi sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The probability of occurrence and recurrence of disasters is high in our country. For this reason, it is necessary to be prepared against disasters. One of the main problems after a disaster is the need for emergency shelter. In this situation, temporary shelter units should be used. Generally, tents are used as emergency shelter units after the disaster. Tents are one of the most popular portable structures. It was observed that the tents used could not completely meet the needs during the transition to permanent housing. Portable structures that can answer the needs of disaster victims have been analysed. In this framework, pneumatic systems were preferred considering the existing advantages among the building systems examined. Pneumatic systems are not widely used for emergency shelter in our country. However, international examples have been reached. In the first step of this study, the advantages and disadvantages of the pneumatic system have been revealed through the data obtained by literature research. Then, a design proposal called Emergency balloon was developed to improve the current situation. The presented design proposal aims to offer a solution proposal in the context of material usage, modularity, safety and functionality.