Improving the good in good organisations: How can the potential negative social impacts of social enterprises be better managed?
İyi örgütlerde iyiyi geliştirmek: Sosyal girişimlerin olası olumsuz etkileri nasıl daha iyi yönetilebilir?
  1. Tez No: 849030
  2. Yazar: MEMDUH EREN GİDERLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL AKDEVE, PROF. DR. FRANK VANCLAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: sosyal girişimcilik, sosyal girişimler, yeni nesil sosyal girişimler, sosyal etki değerlendirmesi, sosyal perfomans, social entrepreneurship, social enterprises, new generation social enterprises (NGSEs), social impact assessment, social performance
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 261
Özet
Sosyal girişimler, toplumsal sorunlara sürdürülebilir çözümler üretmeyi amaçlayan kuruluşlardır ve toplumsal fayda sağlayan 'iyi örgütler' olarak tanımlanırlar. Bu kuruluşlar, sosyal refaha katkıda bulunarak toplumsal hayatta önemli bir rol oynamakta ve ekonominin önemli bir bileşenini oluşturmaktadır. Ancak, sosyal girişimlerin her zaman ve her koşulda toplum üzerinde yalnızca olumlu sosyal etkileri olduğuna dair yanlış bir varsayım bulunmaktadır. Bu doktora araştırmasında, sosyal girişimlerin –özellikle de olası etkilerini tespit etmeyen, azaltmayan veya yönetmeyenlerin– hedef gruplar, ev sahibi topluluklar, çalışanları ve gönüllüleri dahil olmak üzere faaliyetlerinden etkilenen tüm insanlar üzerinde doğrudan ve dolaylı olumsuz sosyal etkilerinin gerçekleşmesinin muhtemel olduğu iddia edilmektedir. Sosyal girişimcilik alanında yaşanan gelişmeler, yeni sosyal girişim örgütlenme biçimlerinin ortaya çıkmasıyla birlikte hukuki ve tanımsal karışıklığa neden olmakta ve uygulamada birçok sorunla karşılaşılmaktadır. Bu doktora araştırmasının bir sonucu olarak, geniş anlamda bir sınıflandırmaya gidilmiştir. Bu sınıflandırmaya göre sosyal girişimler; büyük ölçüde bağışlara dayalı, kısa vadeli planlar yapan ve belirli ölçüde sivil toplum kuruluşlarına benzeyen 'geleneksel sosyal girişimler' ile sürdürülebilirlik odaklı, inovatif ve bağışlardan bağımsız olarak faaliyet gösteren 'yeni nesil sosyal girişimler' olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Yeni nesil sosyal girişimlere dönük olmak üzere ikisi Hollanda'da ve ikisi Türkiye'de olmak üzere dört vaka çalışması yapılmıştır. Ayrıca, sosyal girişimcilik ve/veya sosyal etki değerlendirmesi alanlarında bilgi sahibi olan altı bağımsız uzman ile mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Bu doktora araştırmasının kapsayıcı araştırma sorusu şu şekildedir: Sosyal girişimlerin potansiyel olumsuz sosyal etkileri nasıl daha iyi tanımlanabilir, azaltılabilir ve yönetilebilir? Araştırma sonuçları, sosyal girişimlerin olumsuz etkiler yaratabileceğini ve sosyal girişimlerin olası olumsuz sosyal etkilerini yönetmek ve en aza indirmek için sosyal etki değerlendirme ilkelerini uygulamaları gerektiğini ortaya koymuştur. Bu araştırma, ISO'nun standartlarına benzer bir şekilde sosyal girişim sektörüne özgü ayrı bir standart geliştirme gerekliliğini savunmaktadır. Bu doktora tezi, bir dizi mevcut standardı gözden geçirmekte ve özellikle sosyal girişim sektörü için bir standarda nelerin dahil edilmesi gerektiğine dair önerilerde bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Social enterprises are organisations that aim to create sustainable solutions to social problems. They are often described as 'do good' organisations. These organisations play an important role in society, contributing to social welfare and social wellbeing, and they are a significant component of the economy. However, there is a myth (i.e. a false assumption) that social enterprises always and under all circumstances only have positive social impacts on society. In this PhD, it is argued that social enterprises – especially those that do not identify, mitigate or manage their potential impacts – are likely to have direct and indirect negative social impacts on those people who are affected by the activities of social enterprises, including target groups, host communities, and workers and volunteers. There has been evolution in the field of social enterprises, with new forms of social enterprise emerging, which is causing legal and definitional confusion as well as many problems in practice. An outcome of my PhD research is my classification that, in broad terms, there are: 'traditional social enterprises', i.e. those that are largely dependent on donations, make short-term plans and resemble non-governmental organisations to a certain extent; and 'new generation social enterprises', i.e. those that are sustainability-oriented, innovative and typically operate independent of donations. Four case studies of new generation social enterprises were conducted, two in the Netherlands and two in Turkey. In addition, interviews were conducted with six independent experts who were knowledgeable about the fields of social entrepreneurship and/or social impact assessment. The overarching research question of the PhD research was: How can the potential negative social impacts of social enterprises be better identified, mitigated and managed? The results of the research revealed that social enterprises can create negative impacts and that social enterprises should apply the principles of social impact assessment to manage and minimise their potential negative social impacts. The thesis argues that there should be an ISO-like standard specifically for the social enterprise sector. The thesis reviews a range of existing standards and makes recommendations for what should be included in a standard specifically for the social enterprise sector.