Yaratıcı süreçte bilmeme pratiği
The practice of not knowing in the creative process
  1. Tez No: 849147
  2. Yazar: AYŞEGÜL DAMLA YÜCEBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. KEMAL CAN
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Bilmeme, Rastlantı, Hata, Karşılaşma, Oluş, Eşzamanlılık, Paradoks, Not Knowing, Coincidence, Failure, Encounter, Becoming, Synchronicity, Paradox
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
“Yaratıcı Süreçte Bilmeme Pratiği”başlıklı bu metin, belirsizliği merkezine alarak dünyayla ilişki kurma biçimlerimizin sanat pratiğini nasıl şekillendirdiğini sorgulayan bir Sanatta Yeterlik eser metni olarak hazırlanmıştır. Rastlantı ve hataların sunduğu yeni olasılıkların yaratıcı süreci nasıl yönlendirebileceğini ortaya koymak üzere“bilmeme”(not knowing) yaklaşımının ele alındığı bu çalışmada, bir bilgi alanı olmaktan ziyade bir karşılaşma ve oluş alanı olarak değerlendirilen sanat pratiğinin içerdiği sorgulama ve yapma süreçlerine odaklanılmıştır. Bilmeme ile ilişkili olarak Doğu geleneklerinin bütünsel yaklaşımında mevcut olan“boşluk, eylememe, kendiliğindenlik, eşzamanlılık”gibi kavramlar, metnin ve eserlerin oluşumundaki karmaşık süreçleri ortaya koymak üzere ele alınan anahtar kavramlardır. Metin, rastlantı, hata ve aksaklıkları da bünyesine katacak şekilde sanat pratiğinde sabitliği ve kesinliği sorgulayan bir deneme olarak ele alınmış; yaratıcı sürece ilişkin unsurların birbirleriyle ilişkilenmesiyle yeni rotaların oluşturulduğu bir karşılaşma alanı olarak geliştirilmiştir. Tartışma ve değerlendirmeler, yaratıcı sürece ilişkin görüntü ve anlatımlarla birlikte sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This text, titled“The Practice of Not Knowing in the Creative Process”, prepared as a text of Proficiency in Art, questions how our ways of relating to the world shape art practice by focusing on uncertainty. This study, where the“not knowing”approach has been discussed in order to reveal how the new possibilities emerging through coincidences and failures can guide the creative process, focuses on the questioning and making processes involved in art practice, which is considered as a field of encounter and becoming rather than a field of knowledge. In relation to not knowing. concepts such as“emptiness, non-action, spontaneity, synchronicity”existing in the holistic approach of Eastern traditions, are the key concepts that are addressed to reveal the complex processes in the formation of texts and artworks. This text has been approached as an attempt that questions fixity and certainty in art practice including coincidences, failures and disruptions; it has been developed as an encounter area where new routes are created by interrelating the elements of the questioning and making processes. The discussions and evaluations are presented together with narratives and visuals about creative process.