Türkiye'de yabancı uyruklu öğrencilerin formal ortamlarda eğitim-öğretim süreci: Meta-sentez çalışması
Education-training procress of foreign students in formal enviroments in Turkey: A meta-synthesis study
- Tez No: 849163
- Danışmanlar: PROF. DR. GİZEM SAYGILI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Zorunlu eğitim çağı, Yabancı uyruklu öğrenciler, Eğitime erişim, Meta-Sentez, Compulsory education age, Foreign students, Access to education, Meta-synthesis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Göç edenlerin göçtükleri yere uyumu önemlidir. Bu entegrasyon sürecinde de eğitim, çocukların yaşadıkları yeni hayata alışma sürecinde ve psikolojik durumlarının düzelmesinde yardımcı bir araç olarak görülebilir. Okul ve dil eğitimi sosyal uyum açısından önemlidir. Göç eden çocukların eğitimleri de erken yaş dönemine denk gelmesi nedeniyle uyum sürecini sağlıklı devam ettirecektir. Bu çalışmada ''Türkiye'de zorunlu eğitim çağındaki yabancı uyruklu öğrencilerin eğitim-öğretim süreci faaliyetleri kapsamında yürütülen araştırmaların sonuçları ne şekildedir?'' sorusuna yanıt aranmaktadır. Dış göçle gelen çocukların eğitimiyle ilgili hazırlanan akademik çalışmaların incelenmesi ile hazırlanan bu çalışma yeni çalışmalara yön verme, verilen eğitimdeki mevcut durumu görme ve eğitimin niteliğinin arttırılması açısından faydalı olabilecek, aynı zamanda ilgili alan yazınına başvuru kaynağı niteliği taşıyacaktır. Bu araştırmanın amacı Türkiye'de yaşayan zorunlu eğitim çağındaki yabancı uyruklu öğrencilerin formal eğitim-öğretim süreçlerini incelemektir. Çalışmada, konu hakkında hazırlanan nitel araştırmaların bulgularının bir araya getirilerek derinlemesine analiz edilmesi sağlanarak, bulgular değerlendirilip yorumlanarak sentezlenmiştir. Konu hakkında hazırlanan birbirinden bağımsız çalışmaların toparlanarak tek bir inceleme altında toparlanması ile konu hakkında daha sonra araştırma yapacak araştırmacılara; çalışmada derinlemesine analiz bilgilerinin tek çalışmada sunulması yönüyle başvuru kaynağı olacak ve ilgili alan yazınına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
It is important for immigrants to adapt to the place where they migrated. In this integration process, education can be seen as a helpful tool in the adaptation process of children to the new life they live and in improving their psychological state. School and language education are important for social cohesion. Since the education of migrant children coincides with the early age period, the adaptation process will continue in a healthy way. In this study, an answer is sought for the question of“What are the results of the research conducted within the scope of the education-teaching process activities of foreign students at the age of compulsory education in Turkey?”This study, which was prepared by examining the academic studies on the education of children who came from abroad, will be useful in terms of directing new studies, seeing the current situation in the education given and increasing the quality of education, and will also be a reference to the relevant literature. The purpose of this research is to examine the formal education-teaching processes of foreign students at the age of compulsory education living in Turkey. In the study, the findings of the qualitative researches prepared on the subject will be brought together and analyzed in depth, and the findings were synthesized by evaluating and interpreting. With the collection of scattered studies prepared on the subject under a single examination, to the researchers who will conduct research on the subject later; In this study, it will be a reference source and contribute to the relevant literature in terms of presenting in-depth analysis information in a single study.