Meslek lisesi öğrencilerinin beden eğitimi dersine yönelik durumsal ilgileri ve algılanan öz düzenleme becerilerinin incelenmesi
Investigation of vocational high school students' situational interest and perceived self-regulation skills towards physical education course
  1. Tez No: 849194
  2. Yazar: MERYEM SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi, Durumsal İlgi, Öz Düzenleme, Physical Education, Situational Interest, Self-Regulation
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu araştırmada meslek lisesi öğrencilerinin beden eğitimi dersine yönelik durumsal ilgilerinin algılanan öz düzenleme becerileri üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bunun yanında, meslek lisesi öğrencilerinin beden eğitimi dersine yönelik durumsal ilgi ve algılanan öz düzenleme beceri seviyelerinin demografik özelliklerine göre anlamlı farklılık gösterip göstermediğinin incelenmesi de amaçlanmıştır. Bu doğrultuda ilişkisel tarama modelinde araştırmanın örneklemini Isparta ilinde bulunan meslek liselerinin öğrencileri arasından kolayda örnekleme yöntemi ile seçilen 697 katılımcı oluşturmuştur. Araştırmada; kişisel bilgi formu, durumsal ilgi ölçeği ve algılanan öz düzenleme ölçeğini içeren bir anket formu kullanılarak birincil veri toplanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler, SPSS v26 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Regresyon analizi sonuçları, meslek lisesi öğrencilerinin beden eğitimi dersine yönelik durumsal ilgilerinin algılanan öz düzenleme becerileri üzerinde pozitif yönde ve anlamlı bir etkisinin olduğunu göstermiştir. Araştırmada gerçekleştirilen t-testi ve ANOVA analizleri sonucunda4, meslek lisesi öğrencilerinin beden eğitimi dersine yönelik durumsal ilgi düzeylerinin cinsiyetlerine, sınıflarına ve gelir durumlarına göre anlamlı farklılık göstermezken, spor yapma durumlarına göre anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Bunun yanında, meslek lisesi öğrencilerinin beden eğitimi dersine yönelik algılanan öz düzenleme düzeylerinin cinsiyetlerine, sınıflarına ve spor yapma durumlarına göre anlamlı farklılık gösterirken, gelir durumlarına göre anlamlı farklılık göstermediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the effect of vocational high school students' situational interest in physical education course on their perceived self-regulation skills. In addition, it was also aimed to examine whether the situational interest and perceived self-regulation skill levels of vocational high school students towards physical education course differ significantly according to their demographic characteristics. In this regard, the sample of the research conducted in the relational screening model consisted of 697 participants selected by convenience sampling method among the students of vocational high schools in Isparta. In the research, primary data was collected using a survey form including a personal information form, situational interest scale and perceived self-regulation scale. The data obtained in the research were analyzed using the SPSS v26 program. Regression analysis results showed that vocational high school students' situational interest in physical education had a positive and significant effect on their perceived self-regulation skills. As a result of the t-test and ANOVA analyzes carried out in the research, it was determined that the situational interest levels of vocational high school students towards physical education did not differ significantly according to their gender, class and income level, but it showed significant difference according to their sports activities. In addition, it was determined that the perceived self-regulation levels of vocational high school students towards physical education lessons differed significantly according to their gender, class and sports status, but did not differ significantly according to their income status.