الضرورة الشعرية في شعر أبي العتاهية
Ebu'l Atâhiyye'nin şiirinde şiir zarureti / The poetic necessity in the poetry of Abu al-Atahiya
  1. Tez No: 849195
  2. Yazar: İBRAHİM ELAHMET
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ABDÜLHADİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şiir Zarureti, Ebu'l Atahiyye, Arap Şiiri, Poetic necessity, Abu al-Atahiya, Arabic poetry
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
daha sonra doldurulacaktırŞiir zaruretinin dilbilimsel incelemeler içindeki yeri ele alındığında, bu kavramın Arap şiirindeki ölçü ve kurallarla yakından ilişkili olduğu açıkça görülmektedir. Bu ölçü ve kurallar, geleneksel Arap dilbilgisi normlarından sapmalar içerebilmektedir. Bu çerçevede, farklı dilbilimcilerin yaklaşımları bulunmakta olup, Arap dilbilgisini ve şiir yapısını çeşitli perspektiflerden ele almaktadırlar. Bu çeşitlilik, şiir zaruretine dair görüşlerin farklılaşmasına yol açmıştır. Bazı nahivciler, şiirdeki sapmaları zaruret olarak kabul ederken, bazıları ise şiir zarureti kavramını farklı şekillerde yorumlamışlardır. Bu nedenle, Arap dilindeki şiir zarureti konusu, nahiv ilminin bir parçası olarak ele alınmalı ve belagat çalışmalarından ayrı bir konu olarak değerlendirilmelidir. Bu yüzden böyle bir bakış açısı, aynı zamanda çalışmamız için de sağlam bir temel oluşturmuştur. Bu çalışma, Arap şairi Ebu'l Atahiyye'nin edebi gücünü ve şiir alanındaki konumunu tanıtmayı, aynı zamanda şiir zarureti kavramını ve tanımını, ulemanın bu konudaki görüşlerini, ayrıca şairin şiirlerinde yer alan çeşitli şiir zaruretlerini incelemeyi amaçlamış ve bu amacı gerçekleştirmek için tahlil yöntemi benimsenmiştir. Bu amaçla, Ebu'l Atahiyye'nin divanında yer alan ilgili beyitler tespit edilerek şiir zaruretleri belirlenmiş ve gerekli açıklamalarla birlikte analizler yapılmıştır ki bu yöntem, konunun doğasına ve bilimsel araştırmanın yapısına uygun düşmektedir. Buna ilaveten dilbilimcilerin bu konudaki görüşleri detaylı bir şekilde incelenmiş ve çalışmanın konusuna ve bilimsel araştırmanın gerekliliklerine daha iyi hizmet etme gayesi güdülmüştür.
Özet (Çeviri)
will be filled The study of poetic necessity is a matter of linguistic studies, because it is based on the judgments that occur in Arabic poetry that contradict the rules of grammarians and Arabic grammar. There are many grammarians who have different methods in the rules of grammar and in their construction, which led to the difference of their opinions in many forms and aspects of necessity. Some see it as a necessity, while others see the opposite. Therefore, I preferred to show that the study of poetic necessity is one of the doors of linguistic studies, and not from the doors of Arabic rhetoric. This is what my research and study of this aspect will be based on.This study aimed to introduce the poet Abu al-Atahiya, his literary and poetic status, as well as the concept of poetic necessity, its definition and the opinions of scientists in it, and then to study the multiple types of poetic injuries in Abu al-Atahiya's poetry.In order to achieve this, I relied on the use of the descriptive method, which aims to collect scientific material from the poet Abu al-Atahiya's diwan, in addition to using the analytical method, to stand on the poetic injuries in Abu al-Atahiya's poetry, and to interpret and analyze them, and to detail the opinions of grammarians in them, to serve the nature of the topic and research scientific.