Ferhenga berhevkarîyê ya devoka serhedê (Di mînaka 5 berhemên Kurdên Kafkasyayê de)
Serhat yöresi ağzı derleme sözlüğü (Kafkas Kürtlerine ait 5 eser örneğinde) / A compilation dictionary of Kurmanji Kurdish's serhed dialect (From 5 Caucasian Kurdish books)
  1. Tez No: 849237
  2. Yazar: HÜSEYİN KOÇUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRULLAH ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Sözlük, Kürtçe Sözlük Bilimi, Kürtçe Sözlükçülüğü, Ağız, Serhat Bölgesi Ağzı, Dictionary, Kurdish Lexicology, Kurdish Lexicography, Subdialect
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kürt Dili ve Kültürü Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Her dil, farklı lehçe ve ağızlara sahiptir. Kürt dili de geniş Kürdistan coğrafyasında diğer dillerde olduğu gibi birçok lehçe ve ağızlara sahiptir. Her bir bölgeye göre de Kürt dilinin farklı lehçe ve ağızları oluşmuştur. Örneğin: Botan ağzı, Serhat ağzı, Behdinan ağzı, Tori ağzı, Horasan ağzı vb. Her ağız da fonetik, morfolojik, cümledizimi ve kelime hazinesi açısından kendine mahsustur. Serhat ağzı da Yukarı Kurmancca'nın ağızlarından biridir ki bazı özellikleriyle Kürtçenin diğer ağızlarından farklıdır. Bu çalışmada Serhat yöresine ait bazı yazılı eserlerden kelime, deyim ve atasözlerinden oluşan bir sözlük derledik. Biz bin dolaylarinda madde girişi yaptık, bunun haricinde her madde en az iki anlamıyla birlikte ve varyantlarıyla verildi. Böylelikle bu sözlükte dört bin dolaylarında kelime derlendi. Bu çalışmada görülüyor ki Serhat Ağzı kelime dağarcığı yönüyle Kürtçe'nin diğer ağızlarından farklıdır ve bağımsız bir ağızdır. Bu çalışmamız, Serhat Ağzı'nı Kürt entelektüel camiasında daha çok görünür kılacak. Bununla birlikte bu çalışmamız Kürtçe Dilbilimi'nde sözlükbilimi çalışmaları ve Serhat Ağzı üzerine yapılacak çalışmalar için başvurulacak bibliyografik ve başlıca kaynak görevinde olma iddiasındadır.
Özet (Çeviri)
Every language has different dialects and subdialects. The Kurdish language has many dialects and subdialects in the wide geography of Kurdistan like in other languages. According to each region, different dialects and subdialects of the Kurdish language have been formed as Botan subdialect, Serhed subdialect, Behdinan subdialect, Tori subdialect, Khorasan subdialect etc. Each subdialect has unique features in terms of phonetics, morphology, syntax and vocabulary. The subdialect of Serhed is also one of the subdialects of Northern Kurdish (Kurmanji), which differs from other Kurmanji subdialects with some features. In this study, we have compiled a dictionary consisting of words, idioms and proverbs from some written works belonging to the Serhed subdialect. We entered about a thousand items, apart from this, each item was given with at least two meanings and variants. Thus, around four thousand words were compiled in this dictionary. In this study, it is seen that Serhed Subdialect is different from other Kurdish subdialects in terms of vocabulary so it is an independent subdialect of Kurmanji. This work is going to make Serhed Subdialect more visible in the Kurdish intellectual community. However, this study claims to be the bibliographic and main source to be consulted for lexicography studies in Kurdish Linguistics and studies on Serhed Subdialect.