24-72 ay arasındaki çocukların hayatlarının ilk iki yılındaki anne sütü alım süresi ve geçirdikleri enfeksiyon hastalıkları sayısı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between breastfeeding duration during the first two years of life and the number of infectious diseases experienced by children aged 24-72 months
- Tez No: 849289
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜZİN ZEREN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: anne sütü, enfeksiyonlar, formül mama, breastfeeding, infections, formula
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Amaç: 24-72 ay arası çocuklarda hayatlarının ilk iki yılında anne sütü alma süresi ile geçirdikleri enfeksiyon hastalıkları sayısı arasındaki ilişkiyi saptamak Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza 01.07.2023-01.09.2023 tarihleri arasında Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Aile Hekimliği Kliniğine bağlı polikliniklere başvuran 24-72 ay arası 109 sağlıklı çocuk dahil edildi. Poliklinik başvurularında hastalara ait sosyodemografik verilerle beraber ilk 6 beslenmesi,anne sütü alım süresi, geçirdikleri enfeksiyon hastalıklarının sayısı, hastane yatışı ve antibiyotik kullanımının da değerlendirildiği 27 soruluk anket formu yüz yüze uygulandı. Veriler SPSS 25.0 paket programı ile analiz edildi. Bulgular: Toplam 109 kişi çalışmaya dahil edildi. Çalışmaya katılan çocukların cinsiyeti %54.1 (n=59) kız, %45,9 (n=50) erkek idi. Çalışmaya katılan çocuklarının %58.7'sinin (n=64) doğum şekli sezaryen doğum %41,3'inin (n=45) normal doğumdu. Analiz sonuçlarına göre çocukların %60,6'sının (n=66) ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslendiği,toplam anne sütü alım süresinin ortalama 17,72±8,36 ay olduğu belirlendi. Formül mama alan çocukların ortalama 5,71±8,72 ay formül mama aldığı belirlendi. Sadece anne sütü alım süresi arttıkça enfeksiyonlar nedeniyle hastanede yatış sayısı azalmakta olduğu ve istatistiksel (Rho=-0.254, p=0.008) olarak anlamlı olduğu bulundu. Ayrıca sadece anne sütü alım süresi artıkça antibiyotik kullanım sayısının azaldığı görüldü, istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptandı (Rho=-0.221, p=0.021). Çalışmamızda 6 aydan az anne sütü alan ve 6 ay ve üzeri anne sütü alanların enfeksiyon durumlarının karşılaştırılmasında üst solunum yolu enfeksiyonu ile anlamlı düzeyde farklılık saptandı. (p=0.016). 6 ay ve üzeri anne sütü alanlarda alt solunum yolu enfeksiyonu hiç geçirmeyenlerin oranı daha yüksek bulundu ancak istatistiksel olarak anlamlı değildi. Üriner sistem enfeksiyonu, mide barsak enfeksiyonu ve diğer enfeksiyonlar ile 6 ay anne sütü alanlar ve almayanlar arasında anlamlı bir farklılık tespit edilmedi. Sonuç: Anne sütü bebekleri enfeksiyonlardan korumada tek başına önemli bir besin kaynağıdır. Antibiyotik kullanım sayısını ve hastane yatışını önemli ölçüde azaltmaktadır. Anne sütü alımını ve emzirmeyi destekleyici politikalara daha fazla önem verilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: To determine the relationship between the duration of breastfeeding in the first two years of life and the number of infectious diseases experienced by children aged 24-72 months. Materials and Methods: A total of 109 healthy children aged 24-72 months, attending the Family Medicine Clinic affiliated with Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital between 01.07.2023 and 01.09.2023, were included in the study. A 27-question survey form including sociodemographic data, first 6-month feeding habits, duration of breastfeeding, number of infectious diseases experienced, hospitalizations, and antibiotic use was administered face-to-face. Data were analyzed using SPSS 25.0. Results: A total of 109 individuals were included in the study. Among the participating children, 54.1% (n=59) were female, and 45.9% (n=50) were male. Analysis revealed that 60.6% (n=66) of the children were exclusively breastfed for the first 6 months, with an average total breastfeeding duration of 17.72±8.36 months. Children who received formula milk had an average duration of 5.71±8.72 months for formula feeding. The results indicated a significant decrease in the number of hospitalizations due to infections as the duration of exclusive breastfeeding increased (Rho=-0.254, p=0.008). Additionally, a decrease in the number of antibiotic uses was observed with an increase in exclusive breastfeeding duration, showing a statistically significant relationship (Rho=-0.221, p=0.021). A comparison between children receiving less than 6 months of breastfeeding and those receiving 6 months or more showed a significant difference in upper respiratory tract infections (p=0.016). While children receiving 6 months or more of breastfeeding had a higher proportion of not experiencing lower respiratory tract infections, it was not statistically significant. There was no significant difference between those receiving 6 months or more of breastfeeding and those who didn't regarding urinary system infections, gastrointestinal infections, and other infections. Conclusion: Breast milk is a significant sole source of nutrition in protecting infants from infections. It notably reduces the use of antibiotics and hospitalizations. Policies supporting breastfeeding and breast milk intake should be given greater importance.