Maternal serum ve servikovajinal sürüntü vitamin D bağlayıcı protein düzeyinin preterm eylemi ve doğum zamanını öngörmedeki rolü ve diğer non-invaziv sistemik inflamatuar indeks parametrelerinin karşılaştırılması
The role of maternal serum and cervicovaginal stabil vitamin D-binding protein levels in predicting preterm laboratuvar and delivery time and comparison with other non-invasive systemic inflammatory index
  1. Tez No: 849288
  2. Yazar: AYTEN NESİBE ÖZEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLTEN ÖZGEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Preterm eylem, preterm rematür membran rüptürü, vitamin D bağlayıcı protein, Preterm labor, preterm remature rupture of membranes, vitamin D binding protein
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Çalışmamızda maternal serum ve servikovajinal sürüntüdeki(CVF) vitamin D bağlayıcı protein düzeylerinin preterm eylem ve PPROM'lu gebelerde doğum zamanını öngörmedeki rolü ve neonatal sonuçlar ile ilişkisini ortaya koymak amaçlandı. Ayrıca diğer non-invazif sistemik immün inflamatuar indeks parametreleri ile VDBP düzeylerinin karşılaştırılması araştırmanın amacı olarak belirlendi. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif kohort çalışma 01.10.2022 - 01.10.2023 tarihleri arasında S.B.Ü Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tek merkezli olarak yürütüldü. Çalışmamıza 24-37 gebelik haftalarında preterm eylem ve preterm prematür membran rüptürü nedeniyle yatışı yapılan ve gebe polikliniklerinde takip edilen sağlıklı gebelerden oluşan 138 gebe dahil edilmiştir. Gebelerin yaş, VKİ, gravida, parite, küretaj öyküsü, kronik hastalık varlığı, servikovajinal sürüntünün alındığı gebelik haftası, tanı konulduktan sonra doğuma kadar geçen süre, doğum yaptıkları hafta, doğum şekli, doğum ağırlığı, bebek cinsiyetleri, 1. ve 5. dakika APGAR skorları, cinsiyet, yenidoğan yoğun bakım ünitesi yatışları kaydedilmiştir. Servikovajinal sıvıdan alınan örnek ve venöz kandan alınan örnekten VDBP düzeyleri ELİSA yöntemi ile ölçülerek üç grup karşılaştırıldı, doğumu öngörmedeki rolü ve neonatal sonuçları öngördürücü rolü değerlendirildi. Bulgular: Serum VDBP'nin 0,26 ng/ml ve altında olmasının %61,84 sensitivite, %64,52 spesifite ile preterm doğumu istatistiksel anlamlı olarak öngördüğü saptandı (AUC = 0,629). CVF VDBP'nin 0,63'ün üstünde olmasının %81,58 sensitivite, %53,23 spesifite ile preterm doğumu istatistiksel anlamlı olarak öngördüğü saptandı (AUC=0,713). CVF VDBP'nin 0,44 ng/ml'nin üstünde olmasının %43,75 sensitivite, %94,44 spesifite ile tüm gruplarda doğuma kadar geçen latent sürenin 48 saatten kısa olmasını istatistiksel anlamlı olarak öngördüğü saptandı (AUC=0,694). Erken doğum tehditi grubunda ise CVF VDBP'nin 0,42 ng/ml'nin üstünde olmasının %56,25 sensitivite %97,67 spesifite ile latent sürenin 48 saatten kısa olmasını istatistiksel anlamlı olarak öngördüğü saptandı (AUC = 0,742). Tüm hasta grubunda CVF VDBP ile doğum haftası (r = -0,199 ) ve latent süre (r = -0,190 ) arasında zayıf ters yönlü korelasyon mevcut iken; serum VDBP düzeyi doğum haftası (r = 0,404) ve gebelik haftası (r = 0,454 ) ile zayıf pozitif korele idi. PPROM grubunda erken preterm doğumu öngörmede CVF VDBP'nin 0,81 ng/ml'in üzerinde olmasının %75 sensitivite, %78,26 spesifite ile erken preterm doğumu öngördüğü saptandı (AUC=0,766) Sonuç: Çalışmamız CVF VDBP artmasının doğuma kadar geçen latent süreyi ve doğum haftasını kısaldığını ortaya koyarken; serum VDBP düzeyinin doğum haftası ve gebelik haftası ile zayıf pozitif korelasyon gösterdiği yönündeydi. Aynı zamanda PPROM grubunda CVF VDBP'nin yüksek spesifite ve sensitivite ile erken preterm doğumu öngördüğü saptandı. Bu hassas dengenin sınırlarını belirlemek ve VDBP'nin doğurganlık sonuçları için bir biyobelirteç veya doğurganlıkla ilgili tedaviler için hedef olarak potansiyel kullanımını tanımlamak için daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Object: In our study, we aimed to investigate the role of vitamin D binding protein levels in maternal serum and cervicovaginal swab in predicting the time of delivery in pregnant women with preterm labor and PPROM and its relationship with neonatal outcomes. We also aimed to compare VDBP levels with other non-invasive systemic immune inflammatory index parameters. Materials and Methods: This prospective cohort study was conducted between 01.10.2022 - 01.10.2023 in a single center at S.B.U Bursa High Specialization Training and Research Hospital. The study included 138 pregnant women who were hospitalized for preterm labor and preterm premature rupture of membranes at 24-37 weeks of gestation and followed up in pregnancy outpatient clinics. Age, BMI, gravida, parity, history of curettage, presence of chronic disease, gestational week at which cervicovaginal swab was obtained, time from diagnosis to delivery, week of delivery, mode of delivery, birth weight, infant gender, 1st and 5th minute APGAR scores, sex and neonatal intensive care unit hospitalization were recorded. VDBP levels were measured from cervicovaginal fluid sample and venous blood sample by ELISA method and the three groups were compared and their role in predicting delivery and neonatal outcomes were evaluated. Results: Serum VDBP of 0.26 ng/ml or less predicted preterm labor with 61.84% sensitivity and 64.52% specificity (AUC = 0.629). CVF VDBP above 0.63 predicted preterm labor with 81.58% sensitivity and 53.23% specificity (AUC=0.713). CVF VDBP above 0.44 ng/ml predicted the latent period until delivery to be shorter than 48 hours in all groups with 43.75% sensitivity and 94.44% specificity (AUC=0.694). In the preterm labor threat group, a CVF VDBP above 0.42 ng/ml was statistically significantly predictive of a latent period shorter than 48 hours with 56.25% sensitivity and 97.67% specificity (AUC = 0.742). There was a weak inverse correlation between CVF VDBP and gestational week (r = -0.199 ) and latent period (r = -0.190 ), while serum VDBP level was weakly positively correlated with gestational week (r = 0.404) and gestational week (r = 0.454). In the PPROM group, a CVF VDBP level above 0.81 ng/ml predicted preterm labor with 75% sensitivity and 78.26% specificity (AUC=0.766). Conclusion: Our study revealed that an increase in CVF VBP shortened the latent period until delivery and the gestational week of labor, while serum VBP level showed a weak positive correlation with gestational week of labor and gestational week. At the same time, CVF VDBP was found to predict preterm labor with high specificity and sensitivity in the PPROM group. Further studies are needed to determine the limits of this delicate balance and to define the potential use of VDBP as a biomarker for fertility outcomes or as a target for fertility-related therapies.