Fosfor nanopartiküllerin biyosentezi, karakterizasyonu ve alg gelişimi üzerine etkisi
Biosynthesis, characterization and effect of phosphorus nanoparticles on algae growth
- Tez No: 849316
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Biyomühendislik, Biyoteknoloji, Science and Technology, Bioengineering, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Spirulina platensis, Fosfor nanopartiküller (PNP), Biyosentez, Biyokütle, Spirulina platensis, Phosphorous nanoparticles (PNP), Biosynthesis, Biomass
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nanobilim ve Nanoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
FOSFOR NANOPARTİKÜLLERİN BİYOSENTEZİ, KARAKTERİZASYONU VE ALG GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİSİ İbrahim Can AKMAN Erciyes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ocak 2024 Danışman: Prof. Dr. Fatih DUMAN ÖZET Bu çalışma, Spirulina platensis mikroalginin büyüme ve gelişimi için temel bir besin olan fosforun nanopartikül formu olan fosfor-nano partiküllerin (PNP) kullanımının etkisini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda, PNP'ler biyosentez yoluyla elde edilmiş ve karakterizasyonları gerçekleştirilmiştir. FE-SEM görüntüleri incelendiğinde, PNP'lerin amorf yapıda olduğu ve koagülasyona uğradığı belirlenmiştir. Koagüle olmuş yapıların yüzeyinde FE-SEM incelemesinde, partikül boyutunun genellikle 100 nm'den küçük olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, PNP'nin elementel bileşimi EDX analiziyle belirlenmiştir. Analiz sonucunda, sentezlenen PNP'nin elementel bileşiminde ağırlıkça %41.64 O (oksijen), %16.33 P (fosfor), %42.03 Ca (kalsiyum) olduğu tespit edilmiştir. Atomik olarak ise %62.29 O, %12.62 P, %25.09 Ca içerdiği belirlenmiştir. PNP'nin XRD spektrumu incelendiğinde, 2θ'lik 25.94°, 31.8° ve 34.08°'deki tepe noktaları, β-TCP'nin karakteristik piklerini temsil etmektedir. Analiz sonucunda, Zeta potansiyeli -21.5 mV olarak ölçülmüştür. Çalışmada, 150 ppm PNP içeren ortamda yetiştirilen S. platensis hücrelerinde en yüksek biyokütle üretiminin gerçekleştiği tespit edilmiştir. Klorofil a analizi, 150 ppm PNP içeren kültür ortamında diğer konsantrasyonlara göre daha yüksek bir artışın olduğunu göstermektedir. Klorofil b üzerinde ise çevresel etkenlerden kaynaklanan belirgin günlük değişiklikler gözlenmiş fakat genel olarak klorofil b içeriğinde belirgin değişiklikler ve artışlar tespit edilmemiştir. Çalışma sonuçlarının daha sonra yapılacak mikroalg kültürü ve besiyeri geliştirme faaliyetleri için önemli katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
BIOSYNTHESIS, CHARACTERIZATION AND EFFECT OF PHOSPHORUS NANOPARTICLES ON ALGAE GROWTH İbrahim Can AKMAN Erciyes University, Graduate School of Natural and Applied Sciences Master Thesis, January 2024 Supervisor: Prof. Dr. Fatih DUMAN ABSTRACT This study was conducted to evaluate the effect of using phosphorus-nanoparticles (PNP), which is the nanoparticle form of phosphorus, which is an essential nutrient for the growth and development of the microalgae Spirulina platensis. For this purpose, PNPs were obtained through biosynthesis and their characterizations were carried out. When FE-SEM images were examined, it was determined that PNPs were amorphous shape and coagulated. In the FE-SEM examination on the surface of the coagulated structures, it was determined that the particle size was generally smaller than 100 nm. Additionally, the elemental composition of PNP was determined by EDX analysis. As a result of the analysis, it was determined that the elemental composition of the synthesized PNP was 41.64% O, 16.33% P, and 42.03% Ca by weight. It was determined that it contained 62.29% O, 12.62% P and 25.09% Ca in atomic terms. When the XRD spectrum of PNP was examined, the 2θ peaks at 25.94°, 31.8° and 34.08° represent the characteristic peaks of β-TCP. As a result of the analysis, Zeta potential was measured as -21.5 mV. In the study, it was determined that the highest biomass production occurred in S. platensis cells grown in medium containing 150 ppm PNP. Chlorophyll a analysis shows that there is a higher increase in culture medium containing 150 ppm PNP compared to other concentrations. Significant daily changes were observed in chlorophyll b due to environmental factors, but in general, no significant changes or increases in chlorophyll b content were detected. It is thought that the results of the study will make a significant contribution to future microalgae culture and medium development activities.