Polikistik over sendromu hastaları ile sağlıklıkadınlar arasındaki serum delta nötrofil indeksidüzeyi karşılaştırılması
Is the serum delta neutrophil index level different in pcos women?
- Tez No: 849338
- Danışmanlar: PROF. DR. KADİR ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: PKOS, NLR, PLR, DNI, PCOS, NLR, PLR, DNI
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Polikistik over sendrom (PKOS)'lu hastaların klinik ve laboratuvar bulgularının altında yatan nedenin kronik düşük dereceli enflamasyon olduğu düşünülmektedir. Serum delta nötrofil indeksi (DNI); tam kan sayımı ile birlikte bakılabilen, hızlı sonuç alınabilen ve ek maliyet gerektirmeyen bir testtir. Periferik kanda saptanamayan immatür granülosit hücrelerinin oranını göstermektedir. PKOS hastaları ile sağlıklı bireyler arasında DNİ karşılaştırılması yapılması amaçlanmıştır. Materyal-Metot: Ankara Bilkent Şehir Hastanesine 01.06.2022 ile 01.01.2023 tarihleri arasında başvuran ve Rotterdam kriterlerine göre PKOS tanılı, 90 hasta çalışma grubunu oluşturmuştur. Hastaların yaş, gravida, parite, ameliyat öyküleri, ultrasonografi(USG) bulguları, hormon ve DNİ düzeyleri ve nötrofil/lenfosit (NLR) platelet/lenfosit oranları(PLR) kaydedilmiştir. 18-50 yaş arası sağlıklı 90 kadın kontrol grubunu oluşturmuştur. Bulgular: PKOS hasta grubu ile kontrol grubu arasında demografik bulguların benzer olduğu belirlenmiştir. PKOS grubu (ortalama 0.28 SS 1.10) ile kontrol grubu (0.28 SS 0.74) arasında DNI düzeyi açısından anlamlı fark saptanmamıştır. (p=0,656) Gruplar arasında NLR ve PLR açısından da anlamlı fark saptanmamıştır. Sonuçlar: PKOS hastaları ile kontrol grubu arasında DNİ düzeyi, PLR ve NLR oranları açısından anlamlı fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: It is thought that the underlying cause of clinical symptoms and laboratuary findings for polycystic ovary syndrome (PCOS) is chronic low-grade inflammation. Serum delta neutrophile index (DNI) that can be checked along with a complete blood count is a test that provides rapid results and does not require additional costs. The index also shows the proportion of immature granulocyte cells. This study aims present a comparison between healthy individuals and PCOS patients with regards to their relative DNI findings. Material – Method: The study group of this work consists of 90 patients that are diagnosed with PCOS upon the Rotterdam criteria who were checked in to the Ankara Bilkent City Hospital between 6/1/2022 and 1/1/2023. In this regard, the patients'age, gravida, parity, surgery history, ultrasonography (USG) findings, hormone and DNI levels and neutrophil/lymphocyte (NLR) platelet/lymphocyte ratios (PLR) were recorded. 90 healthy females between the ages 18-50 have established the control group. Findings: Demographic findings have proved to be similar among the PCOS patients and the control group. No significant difference was found between the PCOS group (mean 0.28; SD 1.10) and the control group (mean 0.28; SD 0.74) in terms of their relative DNI levels. (p=0.656). Moreover, no significant difference was observed between the groups with regard to NLR and PLR. Results: No significant differences in terms of PLR, NLR and DNI levels were observed between the PCOS patients and the control group.