Entomopatojen nematodların bakteriyel simbiyontlarının Turunçgil Unlubiti, Planacoccus citri (Risso) (Hemiptera: Pseudococcidae) ve predatörü Cryptoleamus montrouzieri (Mulsant) (Coleoptera: Coccinellidae)' ye karşı etkinliğinin araştırılması
Investigation of the effectiveness of bacterial symbions of entomopathogenous nematodes against citrus meanybite, Planacoccus citri (Risso) (Hemiptera: Pseudococcidae) and its predator Cryptoleamus montrouzieri (Mulsant) (Coleoptera: Coccinellidae).
- Tez No: 849339
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBUBEKİR YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Planacoccus citri, simbiyotik bakteri, entomopatojen nemtodlar, Xenorhabdus spp, Photorhabdus luminescens subsp. kayaii, Planacoccus citri, symbiotic bacteria, entomopathogenic nemtodes, Xenorhabdus spp, Photorhabdus luminescens subsp. kayaii
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada yerel entomopatojen nemtodların simbiyotik bakterilerinden elde edilmiş bakteri hücresiz süpernatantların tek başına ve spirotetramatla farklı dozlarda ki kombinasyonları turunçgil unlubiti, Planacoccus citri (Risso) (Hemiptera: Pseudococcidae) 'nin farklı dönemlerine karşı ve zararlının predatörü Cryptoleamus montrouzieri (Mulsant) (Coleoptera: Coccinellidae)'nin ergin dönemine karşı kontak etkinliği araştırılmıştır. Çalışmada etkinlikleri araştırılan bakteri hücresiz süpernatantlar P. citri nimflerine ve ergin dönemine karşı yüksek toksik etki göstermiştir. P. citri'nin ergin dönemi için en yüksek ölüm oranı %97,5 ±2,5 Xenorhabdus nematophila ve Photorhabdus luminescens subsp. kayaii sebep olmuştur. Nimf dönemi için ise en yüksek mortalite %92,5±4,7 ile Photorhabdus luminescens subsp. kayaii gözlemlenmiştir. Bakteri hücresiz süpernatantlar C. montrouzieri'de spirotetamatın meydana getirdiği ölüm oranıyla benzerlik göstermiştir. C. montrouzieri'de tüm uygulamarda en yüksek toksitite % 27,5 ±2,5 ile bakteri hücresiz süpernatantlardan kaynaklı olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the contact effectiveness of bacterial cell-free supernatants obtained from symbiotic bacteria of local entomopathogenic nemtodes, alone and in combination with spirotetramate at different doses, was investigated against different stages of citrus mealybug, Planacoccus citri, and against the adult stage of the pest's predator, Cryptoleamus montrouzieri. Bacterial cell-free supernatants, whose effectiveness was investigated in the study, showed a high toxic effect against P. citri nymphs and adults. The highest mortality rate for the adult period of P. citri was 97.5 ± 2.5% caused by Xenorhabdus nematophila and Photorhabdus luminescens subsp. kayaii. For the nymph stage, the highest mortality rate was Photorhabdus luminescens subsp. kayaii with 92.5±4.7%. have been observed. Bacterial cell-free supernatants were similar to the mortality rate caused by spirotetamate in C. montrouzieri. In C. montrouzieri, the highest toxicity in all treatments was caused by bacterial cell-free supernatants with 27.5 ± 2.5%.